Guvernul a prelungit până la 31 decembrie 2020 valabilitatea programelor naţionale de sănătate, a pachetelor de servicii şi a contractului-cadru pentru asistenţa medicală

Guvernul a prelungit până la 31 decembrie 2020 valabilitatea programelor naţionale de sănătate, a pachetelor de servicii şi a contractului-cadru pentru asistenţa medicală

Termenul de aplicare a actualelor programe naţionale de sănătate, a pachetelor de servicii medicale şi a contractului-cadru pentru asistenţa medicală valabile în anii anteriori a fost prelungit din nou de guvern, până la 31 decembrie 2020, la propunerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Decizia vine după două prelungiri succesive a termenului, până la 31 martie şi 30 iunie.

Astfel, o primă hotărâre de guvern, aprobată în şedinţa săptămânală de joi a executivului, prevede că termenul de aplicare a prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, "se prelungeşte până la data de 31 decembrie 2020”.

O a doua hotărâre de guvern prevede prelungirea, tot până la finalul acestui an, a termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

"Prelungirea termenelor de aplicare a celor două acte normative până la data de 31 decembrie 2020 a fost necesară în contextul situaţiei excepţionale existente la nivel naţional, determinată de pandemia de Covid-19, când au fost adoptate reglementări speciale privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgenţă", a motivat CNAS.

În prezent, pachetul minimal de servicii medicale în asistenţa medicală primară cuprinde următoarele tipuri de servicii medicale: servicii medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală, supraveghere şi depistare de boli cu potenţial endemo-epidemic, consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei, consultaţiile de planificare familială, servicii de prevenţie şi activităţi de suport.

De asemenea, pachetul de servicii medicale de bază în asistenţa medicală primară cuprinde servicii medicale curative, servicii medicale de prevenţie şi profilaxie, servicii medicale la domiciliu, servicii medicale adiţionale, activităţi de suport.

În octombrie 2019, CNAS a anunţat că a pregătit pachetele de servicii şi contractul-cadru pentru asistenţa medicală în perioada 2020-2023, în condiţiile în care până acum aceste reglementări erau valabile doi ani, motivând decizia prin necesitatea de a asigura continuitatea furnizării serviciilor medicale “în cadrul unui sistem de asigurări sociale de sănătate stabil şi unitar”.

viewscnt