Formula de calcul a taxei clawback a fost modificată printr-o ordonanţă de urgenţă de către guvern, noua referinţă fiind bugetul aferent medicamentelor suportate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) şi din bugetul Ministerului Sănătătii din ultimul trimestru din 2018.
Legislaţia prevede, începând din 2011, că taxa clawback – o contribuţie trimestrială - se calculează prin aplicarea unui procent “p” asupra valorii consumului de medicamente, suportate din FNUASS şi din bugetul ministerului, aferent vânzărilor fiecarui plătitor de contribuţie.
Procentul "p" se calculeaza astfel: p=((CTt-BAt)/CTt)*100, în care CTt reprezintă consumul total trimestrial de medicamente, iar BAt este bugetul aprobat trimestrial aferent medicamentelor suportate din FNUASS şi din bugetul Ministerului Sănătăţii, calculat prin impartirea la 4 a bugetului anual aprobat iniţial prin legea bugetului de stat.
Însă o ordonanţă de urgenţă aprobată de guvern şi publicată miercuri în Monitorul Oficial schimbă modul de calcul, fixând valoarea BAt la 1,595 miliarde lei, cât a fost bugetul aprobat pentru ultimul trimestru din 2018.
De asemenea, OUG prevede că CTt şi Bat nu includ taxa pe valoarea adăugată (TVA).
Potrivit legislaţiei, valoarea procentului "p” se comunică de catre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, odată cu consumul trimestrial.
Decizia a fost luată deoarece “începând cu luna mai 2019 se calculează şi se instituie obligaţia declarării şi plăţii contribuţiei trimestriale pentru anul 2019”.
Asociaţiile producătorilor de medicamente au solicitat de mai multe ori în ultimele luni guvernului să ia cât mai repede o decizie pentru scăderea taxei clawback la medicamentele ieftine, pentru a evita dispariţia a mii de medicamente de pe piaţă şi închiderea unor linii de producţie din ţară în 2019.