Guvernul ar putea introduce aproape 30 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate

Guvernul ar putea introduce aproape 30 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate

Guvernul ar putea introduce 27 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate în ultimul trimestru al acestui an, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Sănătăţii. 

Măsura este prevăzută într-un proiect de hotărâre de guvern, care prevede o introducere eşalonată, în funcţie de impactul bugetar.

"Este imperios necesar ca măsurile cuprinse în acest proiect să aibă aplicabilitate începând cu data de 01.10.2021 pentru medicamentele incluse necondiţionat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru precum si pentru medicamentele incluse condiţionat si începând cu data de 01.12.2021 pentru medicamentele incluse necondiţionat cu impact bugetar", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Astfel, pentru 6 dintre medicamente, impactul asupra bugetului FNUASS este neutru sau negativ, iar pentru alte 4 medicamente, încheierea contractelor cost-volum intră în limita maximă a sumei până la care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este autorizată să încheie contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat în 2021, potrivit legii bugetului de stat.

NOILE MOLECULE

Potrivit actului normativ,  în sublista A (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare de 90% din preţul de referinţă), se introduce 1 tratament: somatropină (tratamentul pe termen lung la copiii cu deficit de creştere).

În sublista B (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 50% din preţul de referinţă), se introduc 2 tratamente: combinaţii enalapril + lercanidipină şi combinaţii irbesartan + amlodipină (hipertensiune arterială).

În sublista C (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%), secţiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduc 10 DCI-uri: apomorfină, tetrabenazină, hormon paratiroidian, teduglutidă, upadacitinib, tildrakizumab, benralizumab, dupilumab, nintedanib şi inhibitor alfa 1 proteinază umană. 

În sublista C secţiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază, în regim de compensare 100%, asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 9 noi DCI-uri: cemiplimab, polatuzumab vedotin, gilteritinib, tivozanib, dabrafenib, simoctocog alfa, lumacaftor + ivacaftor, rurioctocog alfa pegol şi eculizumab.

În sublista C secţiunea C3 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 100% din preţul de referinţă) se introduce 1 nou DCI: palivizumab.

În sublista D (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 20% din preţul de referinţă) se introduc 4 noi DCI-uri: benfotiamină, combinaţii, tolperison şi acid hialuronic. 

viewscnt