Guvernul introduce 21 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate

Guvernul introduce 21 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate

Guvernul introduce 21 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate de la 1 decembrie 2022, respectiv 1 februarie 2023.

Măsura este prevăzută într-o hotărâre de guvern (HG) propusă de Ministerul Sănătăţii, aprobată în şedinţa de miercuri a Executivului. Actul normativ modifică şi completează anexa la HG nr. 720/2008 (pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate).

"Este vorba de extinderea cu încă 21 de molecule a listei medicamentelor compensate şi gratuite de care beneficiază persoanele cu afecţiuni de sănătate", a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, la finalul şedinţei Executivului.

"Este imperios necesar ca măsurile cuprinse în acest proiect să aibă aplicabilitate începând cu data de 1 februarie 2023, pentru medicamentele incluse necondiţionat cu impact bugetar, şi începând cu data de 1 decembrie 2022, pentru medicamentele incluse necondiţionat fără impact bugetar sau cu impact bugetar neutru, precum şi pentru medicamentele incluse condiţionat", prevede nota de fundamentare a actului normativ.

Astfel, pentru 3 dintre medicamente, impactul asupra bugetului FNUASS este neutru sau negativ, iar pentru alte 8 medicamente, încheierea contractelor cost-volum intră în limita maximă a sumei până la care Casa Naţională de Asigurări de Sănătate este autorizată să încheie contracte cost-volum sau cost-volum-rezultat în 2022, potrivit legii bugetului de stat.

Cel mai mare impact este estimat pentru medicamentul onasemnogen abeparvovec (denumire comercială Zolgensma), medicament indicat în tratamentul amiotrofiei spinale musculare.

Astfel, costul terapiei pentru un pacient (cu administrare unică în viaţă) este de 10.038.719,61 lei (peste 2 milioane euro), cu un număr maxim de 35 pacienţi pe an care ar putea beneficia de tratament cu acest medicament.

"Pentru acest medicament, deţinătorul de autorizaţie de punere pe piaţă, prin reprezentantul său legal, şi-a exprimat intenţia de semnare a unui protocol cu CNAS (...) în vederea asigurării accesului pacienţilor eligibili din România la tratamentul cu acest medicament", menţionează nota de fundamentare.

NOILE MOLECULE

Potrivit actului normativ,  în sublista A (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare de 90% din preţul de referinţă), se introduce 1 tratament: galcanezumab (indicat pentru profilaxia migrenei).

Medicamentul omalizumab (tratamentul pacienţilor cu astm alergic) este mutat din sublista A (compensare 90%) în sublista C, secţiunea C1 (compensare 100%).

În sublista C (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în regim de compensare 100%), secţiunea C1 (pentru tratament ambulatoriu) se introduc 7 molecule (din care 3 noi): dapagliflozin, empagliflozin (diabet zaharat, insuficienţă cardiacă), selumetinib (neurofibroame plexiforme), tocilizumab (poliartrită reumatoidă), lumasiran (hiperoxalurie primară tip 1), omalizumab (transferat din sublista A) şi canakinumab (sindroame febrile periodice, alte sindroame, febră familială mediteraneană).

În sublista C secţiunea C2 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază, în regim de compensare 100%, asiguraţii incluşi în programele naţionale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu şi spitalicesc) se introduc 11 noi DCI uri (din care 10 noi): fedratinib, brigatinib, gemtuzumab ozogamicin, mogamulizumab, vaccin BCG, acalabrutinib, paclitaxel, enzalutamidă (programul naţional de oncologie), treprostinil (programul naţional de diagnostic si tratament pentru boli rare şi sepsis sever/hipertensiune pulmonară), conestat alfa (angioedem ereditar) şi onasemnogen abeparvovec (amiotrofia spinală musculară).

În sublista C secţiunea C3 (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază, în regim de compensare 100%, copiii până la 18 ani, tinerii de la 18 la 26 de ani dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi, dacă nu realizează venituri, precum şi gravide şi lehuze, în tratamentul ambulatoriu) se introduce 1 medicament: propranolol (afecţiuni cardiovasculare).

În sublista D (DCI-uri corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii în tratamentul ambulatoriu în regim de compensare 20% din preţul de referinţă) se introduce 1 nou DCI: combinaţii candesartan cilexetil+ amlodipină (controlul tensiunii arteriale).

viewscnt