Statele Unite au declarat variola maimuţei (monkeypox) o urgenţă de sănătate publică, o mişcare menită să elibereze fonduri suplimentare şi alte resurse pentru a lupta împotriva epidemiei.
Anunţul a fost făcut, joi, de ministrul american de sănătate şi servicii umanitare, Xavier Becerra.
„Suntem pregătiţi să ducem răspunsul nostru în abordarea acestui virus la nivelul următor şi îndemnăm fiecare american să ia în serios variola maimuţei”, a declarat Becerra, în cadrul unui briefing.
Declaraţia vine în contextul în care numărul cazurilor a depăşit miercuri 6.600 de infectări în SUA, aproape toate în rândul bărbaţilor care întreţin relaţii sexuale cu bărbaţi.
Măsura va contribui şi la îmbunătăţirea disponibilităţii datelor despre variola maimuţei, a declarat directorul Centrului american pentru controlul şi prevenirea bolilor, Rochelle Walensky, vorbind alături de Bacerra.
În SUA raportarea cazurilor de variola maimuţei a devenit obligatorie de la 1 august.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a numit luna trecută variola maimuţei o „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional”, cel mai înalt nivel de alertă. Declaraţia OMS fost concepută pentru a declanşa un răspuns internaţional coordonat şi ar putea debloca finanţări pentru o colaborare în domeniul vaccinurilor şi tratamentelor.
Preşedintele american, Joe Biden, a numit la începutul lunii doi înalţi oficiali federali pentru a coordona răspunsul administraţiei la variola maimuţei, în urma declaraţiilor de urgenţă din ultima săptămână ale statelor California, Illinois şi New York.
Identificată pentru prima dată la maimuţe în 1958, boala are simptome uşoare, inclusiv febră, dureri şi leziuni cutanate dureroase, iar oamenii tind să se recupereze în două până la patru săptămâni, potrivit OMS. Boala se răspândeşte prin contact fizic strâns şi este rareori fatală.
Spre deosebire de momentul în care a apărut pandemia de Covid-19, există deja vaccinuri şi tratamente disponibile pentru variola maimuţei, care a fost documentată pentru prima dată la om, în anii 1970, în Africa. De atunci boala a devenit endemică în Africa.
Guvernul SUA a distribuit 600.000 de doze de vaccin împotriva variolei maimuţei la nivel naţional până la jumătatea lunii iulie, şi a mai comandat încă 2,5 milioane de doze de la compania daneză Bavarian Nordic.
Peste 26.000 de cazuri au fost confirmate la nivel mondial în acest an, în peste 78 de ţări, unde virusul nu este endemic, arată datele centrelor americane pentru controlul şi prevenirea bolilor (CDC).