Hidroxiclorochina “pare a fi sigură” pentru pacienții cu Covid-19, sugerează un nou studiu

Hidroxiclorochina “pare a fi sigură” pentru pacienții cu Covid-19, sugerează un nou studiu
octombrie 01 09:00 2020 Timp citire articol: 3 minut(e)

Hidroxiclorochina nu este asociată cu evenimente legate de aritmii la pacienții cu Covid-19, potrivit unei noi analize din afara Europei. Studiul, publicat în EP Europace, include date de la 649 de pacienți cu Covid-19 tratați cu hidroxiclorochină.

Toți pacienții au fost înrolați în perioada 10 martie – 10 aprilie 2020, iar cele mai frecvente simptome au fost febră, tuse uscată și dispnee. Pacienții au fost tratați în diferite locații din diferite secții medicale inclusiv terapie intensivă sau acasă.

În timp ce 53,8% dintre pacienți au primit hidroxiclorochină în monoterapie, 30% dintre pacienți au primit în total două medicamente care prelungesc intervalul QT. De asemenea, 13,6% dintre pacienți au primit trei medicamente care prelungesc intervalul QT.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că hidroxiclorochina a fost asociată doar cu “prelungirea modestă a QTc”. Rata generală a aritmiei ventriculare majore a fost de doar 1,1%.

Din perspectiva lor – studiul s-a concentrat în mod specific asupra siguranței sale referitoare la aritmie -, medicamentul „pare a fi sigur, indiferent de contextul clinic în care este începută administrarea”, atât timp cât există o strategie adecvată de monitorizare EKG. Echipa a subliniat că nu se pronunță asupra “eficacității clinice” generale a hidroxiclorochinei cu această cercetare.

„Pentru a trage concluzii definitive cu privire la impactul hidroxiclorochinei asupra pacienților cu COVID-19, sunt necesare rezultatele unuia dintre mai multe studii în curs de desfășurare. Pe de altă parte, acest studiu își propune să prezinte datele disponibile cu privire la profilul de siguranță privind evenimentele legate de aritmii date de hidroxiclorochină la pacienții cu COVID-19, pentru a oferi medicilor dovezi din lumea reală provenind din trei locuri diferite”, a scris dr. Alessio Gasperetti, autorul principal, potrivit siteului CardiovascularBusiness.com.

Dintre toate tratamentele potențiale COVID-19 discutate în ultimele câteva luni, parcă niciunul nu a atras mai multă atenție decât hidroxiclorochina. Echipele de cercetători ale celor mai recente studii au avertizat clinicienii să fie prudenți atunci când iau în considerare utilizarea hidroxiclorochinei ca tratament COVID-19.

Hidroxiclorochina este utilizată în tratamentul COVID-19 și în România. Dr. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ,,Prof. Dr. Matei Balş”  a precizat că ,,s-a demonstrat că acele reacții adverse din sfera cardiacă de fapt nu apar decât în cazul pacienților cu istoric cardiac și care nu au fost corect monitorizați. Datele de ultimă oră spun totuși că eficiența există în cazul Hidroxiclorochinei”. Medicul infecționist a spus într-un interviu acordat pentru 360medical.ro că la Matei Balș nu a avut niciun caz de COVID-19 tratat cu hidroxiclorochină care să prezinte reacții adverse cardiovasculare.

Potrivit Ghidului Pacientului realizat de medicii: Andra Ciotoracu, Alina Dima, Ciprian Jurcuț ,,deși până acum nu exista recomandarea de monitorizare prin electrocardiogramă (ECG) a pacienților tratați cu hidroxiclorochină pentru malarie sau boli reumatologice, principala atenționare actuală a fost făcută legat de posibile reacții adverse cardiovasculare (prelungirea intervalului QT, un parametru măsurat cu ajutorul ECG). Trebuie precizat că dozele utilizate în infecția SARS-CoV-2, în special doza de inițiere, sunt superioare celor folosite uzual în reumatologie și că, în plus, profilul pacientului critic cu COVID-19 este diferit de cel al pacientului cu boli autoimune care primește hidroxiclorochină”.

Hidroxiclorochina utilizată pentru tratarea lupusului și a malariei, și mai nou și pentru COVID-19, a redus la jumătate riscul unei boli cardiace potențial fatale la nou-născuții care prezintă un risc ridicat pentru aceasta, respectiv Blocul atrioventricular congenital (BAVC).

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu