Începe achiziţia unităţilor mobile de screening pentru cancer, finanţate din PNRR

Începe achiziţia unităţilor mobile de screening pentru cancer, finanţate din PNRR

România are o rată foarte scăzută de screening pentru foarte multe afecţiuni, inclusiv pentru cancer. Din această cauză, mulţi pacienţi cu cancer sunt diagnosticaţi în faze avansate ale bolii, când există mai puţine opţiuni terapeutice, iar speranţa de supravieţuire este mai mică. Pentru a creşte rata de screening, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) prevede achiziţia de unităţi mobile pentru screeningul a două tipuri frecvente de cancer. 

Programul de achiziţie a fost aprobat în lua iulie de către Guvern, alături de alte programe, precum  cumpărarea de unităţi mobile de terapie intensivă neonatală, însă procedura de licitaţie a fost lansată abia acum de Ministerul Sănătăţii, după trei luni.

În prima fază este prevăzută o perioadă de consultare a pieţei pentru prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC), în legătură cu programele de unităţi mobile pentru screeningul cancerului şi unităţi mobile de terapie intensivă neonatală.

Cele două programe sunt estimate să coste în jur de 20 de milioane de euro.

Programul de screening pentru cancer prevede achiziţia a 10 unităţi - “caravane mobile de cea mai bună tehnologie disponibilă din punctul de vedere al respectării mediului”.

Aceste unităţi mobile vor fi utilizate pentru activităţi de screening pentru cancerul de sân şi cancerul de col uterin, “în zone cu acces limitat la servicii medicale specializate, inclusiv în zonele defavorizate, cu o populaţie majoritară de romi sau comunităţi rome, acestea fiind alocate centrelor regionale care derulează în acest moment activităţi de screening cervical şi care au deja expertiză în astfel de activităţi”, potrivit notei de fundamentare a hotărârii aprobate în iulie de Executiv.

În cadrul programului de dotare cu unităţi mobile de terapie intensivă neonatală vor fi achiziţionate 12 unităţi mobile de terapie intensivă pentru nou-născuţi, un proiect important mai ales pentru reducerea mortalităţii infantile din România, una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

viewscnt