Indemnizaţia de hrană pentru pacienţii cu tuberculoză trataţi în ambulatoriu, introdusă oficial

Indemnizaţia de hrană pentru pacienţii cu tuberculoză trataţi în ambulatoriu, introdusă oficial

Indemnizaţia de hrană de 16 lei pe zi pentru pacienţii adulţi cu tuberculoză trataţi în ambulatoriu, în scopul asigurării aderenţei la tratament a pacientului, a fost introdusă oficial, după ce un ordin comun al miniştrilor Sănătăţii şi Muncii a fost publicat marţi în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare. 

Noul ordin - aprobat în 23 decembrie, dar publicat abia acum în Monitorul Oficial - cuprinde metodologia şi condiţiile de acordare a indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu.

În 30 de zile după publicarea ordinului în Monitorul Oficial, agenţiile teritoriale încheie cu direcţiile de sănătate publică protocoale de colaborare pentru organizarea unui cadru operaţional în vederea asigurării plăţii indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite pacienţilor.

Metodologia şi condiţiile de acordare a indemnizaţiei lunare de hrană cuvenite persoanelor diagnosticate cu tuberculoză tratate în ambulatoriu a fost elaborată de specialiştii celor două ministere împreună experţii din cadrul Proiectului “Abordarea provocărilor sistemului de sanatate privind controlul tuberculozei in România”, finanţat de către Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei şi Malariei, printr-un grant de tranziţie în valoare de 4,3 milioaane de euro.

Noul ordin reprezintă ultimul act normativ necesar pentru aplicarea măsurii, după ce guvernul a aprobat în luna octombrie o hotărâre în acest sens.

România se numără printre statele europene cu o prevalenţă mare a tuberculozei. Astfel, numărul pacienţilor aflaţi în tratament pentru tuberculoză în anul 2017 era de aproximativ 22.500 persoane, din care circa 21.600 persoane adulte şi 900 de copii.

“Având în vedere cunatumul propus pentru indemnizaţia lunară de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză, respectiv de 16 lei/zi pentru pacienţii adulţi şi de 15 lei/zi pentru pacienţii copii, se estimează că prin motivarea pacientului de a nu  abandona tratamentul prin acordarea indemnizaţiei de hrană se generează o cheltuială totală anuală a statului român de aproximativ 58.769.810 lei”, se arăta în nota de fundamentare a actului normativ.

Sumele vor fi plătite din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. Plata indemnizaţiilor lunare de hrană se va face prin Agenţiile pentru Plăţi şi Inspecţie Socială judeţene sau prin primării.

Acordarea unei indemnizaţii lunare de hrană pentru persoanele diagnosticate cu tuberculoză este prevăzută în cuprinsul Legii nr.302/2018, fiind o premieră pentru România. Totuşi, măsura nu a fost încă pusă în aplicare deoarece nu a fost realizată legislaţia secundară.

La începutul acestui an, Ministerul Sănătăţii a lansat un proiect-pilot pentru tratarea în ambulatoriu a cel puţin 200 de pacienţi cu tuberculoză din Bucureşti, în cadrul unui proiect mai amplu de control al maladiei finanţat din Fondul Global de Luptă împotriva Tuberculozei şi Malariei.

România înregistrează în fiecare an aproape 400 de cazuri noi de tuberculoză multidrog-rezistentă.

viewscnt