Indice de zinc pentru organismul uman, creat de cercetători la cererea OMS

Indice de zinc pentru organismul uman, creat de cercetători la cererea OMS
noiembrie 24 17:22 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Deficitul de zinc predomină la indivizii din întreaga lume, iar în rândul copiilor deficitele de minerale pot duce la oprirea creșterii, malformații embrionare și anomalii neurocomportamentale. De-a lungul mai multor decenii, știința a îmbunătățit înțelegerea metabolismului zincului, dar un instrument de evaluare precis și cuprinzător pentru starea sa fiziologică într-un corp uman a rămas evaziv.

Pentru a calcula cu exactitate starea fiziologică a unei persoane în funcție de biomarkeri, o echipă de oameni de știință din domeniul alimentar de la universitatea Cornell, din N.Y., a dezvoltat o nouă metodă de evaluare pe care au numit-o Zinc Status Index.

Organismul uman are nevoie de zinc pentru a stimula imunitatea, pentru a regla metabolismul și pentru a ajuta la vindecarea rănilor, dar mai mult de 1 miliard de oameni, aproximativ 17% din întreaga populație a globului, suferă de un deficit alimentar de zinc. Organizația Mondială a Sănătății a cerut oamenilor de știință din lume să creeze un test robust pentru a determina cu exactitate deficitul de zinc al unui individ.

„Odată cu insecuritatea alimentară globală și creșterea ratei obezității, malnutriția afectează populațiile vulnerabile și cu venituri mici. Aceste probleme reprezintă o preocupare majoră, deoarece pot duce la deficit de zinc alimentar. Din cauza complexității și a unui metabolism sofisticat al zincului, este foarte dificil să se măsoare cu precizie stadiul zincului în organism”, a declarat Elad Tako, profesor asociat de științe alimentare la Colegiul de Agricultură și Științe ale Vieții, unul dintre cei trei cercetători care au dezvoltat indicele de zinc.

Lucrarea a fost publicată în revista online Nutrients.

“Această cercetare reprezintă un progres semnificativ în domeniul nutriției zincului și a stării fiziologice asociate. Utilizarea indicelui pentru zinc va oferi o mai bună înțelegere a provocărilor legate de alimentația precară și va îmbunătăți capacitatea de a cuantifica impactul intervențiilor în dieta zilnică care vizează atenuarea deficitului de zinc”, a explicat Jacquelyn Cheng, doctorand în științe alimentare, principalul autor al lucrării, care a participat și ea la dezvoltarea indexului pentru zinc.

Indicele statusului de zinc încorporează un model statistic și se bazează pe trei piloni:

  • Raportul dintre acidul gras linolenic și un alt acid gras, acidul dihomo-gamma-linolenic, cunoscut sub numele de raportul LA:DGLA, un biomarker dezvoltat de Cornell și raportat în 2014 de echipa laboratorul lui Tako, care indică starea fiziologică a individului;
  • Expresia genică a proteinelor dependente de zinc, care sunt afectate de regimul de zinc;
  • Microbiomul intestinal, ca un instrument suplimentar pentru a reflecta starea fiziologică a zincului.

Mai mult, echipa de cercetare codusă de Tako a arătat că până și o deficiență ușoară de zinc ar putea modifica expresia genelor în organism și că mediul microbian al intestinului este crucial pentru metabolismul zincului. Lipsa zincului afectează negativ compoziția populațiilor microbiene intestinale.

„Este posibilă o detectare a deficitul sever de zinc. În schimb, este dificil să se facă diferența între cazurile ușoare și moderate de deficit de zinc. De aceea, ideea de a ne baza pe un singur biomarker ar fi fost o problemă, ceea ce ne-a determinat să ne gândim cum am putea dezvolta un indice precis al stării zincului, bazat pe un grup de biomarkeri predictivi”, a spus Tako.

Cercetătorul s-a arătat preocupat de subnutriția din întreaga lume și de alimentația excesivă din Statele Unite. Subnutriția poate duce la o deficiență de zinc la nivel global, în special în rândul populațiilor vulnerabile, inclusiv al copiilor. „Malnutriția devine din ce în ce mai mult o problemă în SUA, în special povara dublă a malnutriției care leagă practic obezitatea și deficiențele minerale, care înseamnă zinc și fier”, a mai spus Tako.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu