INSP: Persoanele pot fi confirmate cu Covid-19 și prin alte tipuri de teste decât RT-PCR

INSP: Persoanele pot fi confirmate cu Covid-19 și prin alte tipuri de teste decât RT-PCR
octombrie 15 12:36 2020 Timp citire articol: 2 minut(e)

Institutul Naţional de Sănătate Publică a actualizat din nou joi definiţiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus (Covid-19), cea mai importantă modificare fiind confirmarea unui caz nu doar prin teste RT-PCR, ci și prin alte tipuri de teste lucrate în laborator, precum cele de antigen. 

Față de ultima actualizare a definițiilor de caz pentru Covid-19, realizată în 28 septembrie, noile definiții cuprind două modificări.

Cea mai importantă modificare este eliminarea obligației de confirmare a unui caz pozitiv doar prin teste RT-PCR, ca în vechile definiții de caz.

Astfel, un caz confirmat este acum “o persoană cu confirmare în laborator a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele şi simptomele clinice“. În vechea formă, un caz confirmat era “o persoană cu confirmare în laborator prin RT-PCR a infecției cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele şi simptomele clinice”.

Decizia vine în condițiile în care, din cauza creșterii puternice a numărului de cazuri de Covid-19 în România, capacitatea  laboratoarelor care lucrează teste RT-PCR ar putea fi depășită.

Din această cauză, autoritățile caută soluții pentru utilizarea de teste care să fie mai simplu de utilizat și lucrat în laboratoare mai puțin specializate, situate mai aproape de locul în care se află persoana suspectă – numite teste de tip “point-of-care”.

Astfel de teste sunt cele imunologice, precum testele rapide de antigen, care sunt disponibile și în România.

Decizia vine în condițiile în care multe state occidentale recurg la testele rapide și ieftine de antigen pentru a crește capacitatea de testare într-un moment în care numărul de cazuri de Covid-19 crește într-un ritm alarmant.

Testele de antigen sunt mai ieftine și mai rapide decât cele RT-PCR, dar au și o rată de eroare mai mare.

Institutul Robert Koch din Germania a recomandat recent folosirea testelor de antigen complementar testelor moleculare RT-PCR, care sunt în continuare standardul pentru evaluarea unei infecții active, dar care sunt insuficiente pentru realizarea numărului necesar de teste din acest moment.

TESTE MAI DESE ÎN CENTRELE DE ÎNGRIJIRE

A doua modificare introdusă de INSP în definițiile de caz privește testarea mai frecventă a personalului de îngrijire din centre rezidențiale, o măsură anunțată deja de autorități, ca urmare a creșterii numărului de cazuri confirmate în astfel de centre.

Astfel, persoanlul din centrele rezidențiale va fi testat săptămânal, în loc de 2 ori pe lună, ca până acum.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu