Instituțiile UE au convenit asupra eliminării definitive a mercurului din procedurile dentare

Instituțiile UE au convenit asupra eliminării definitive a mercurului din procedurile dentare
februarie 09 15:47 2024
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Consiliul și Parlamentul European au convenit joi asupra propunerii de eliminare completă a mercurului din amalgamul dentar, ca parte a angajamentelor asumate de Uniunea Europeană (UE) în cadrul politicilor de zero poluare.

Mercurul este o substanță chimică extrem de toxică, care dăunează sănătății umane și mediului.

Expunerea la niveluri ridicate ale acestei substanțe chimice poate afecta creierul, plămânii, rinichii și sistemul imunitar.

Cu toate acestea, în ciuda alternativelor eficiente și disponibile, în UE se utilizează încă aproximativ 40 de tone de mercur în fiecare an, în special în amalgamurile dentare.

Rețeauapentru medicină de mediu (EnvMed Network) a avertizat într-un comunicat de presă că amalgamul dentar constă în proporție de 50% în mercur extrem de toxic și a subliniat că acesta este cea mai mare utilizare a mercurului care mai există în UE, aproximativ 1 000 de tone de mercur fiind deja găsite în gurile populației europene.

„Aproape jumătate dintre statele membre ale UE au eliminat deja utilizarea acestuia sau au redus-o la mai puțin de 1%. S-a dovedit că alternativele sunt eficiente, disponibile și accesibile, astfel încât deșeurile periculoase nu ar trebui să fie introduse în mod inutil în gura oamenilor”, a declarat Florian Schulze, director general al rețelei EnvMed.

Aceasta nu este prima dată când instituțiile UE discută despre eliminarea mercurului din amalgamul dentar; în 2012, un studiu realizat de Comisia Europeană a arătat că eliminarea treptată ar fi fost posibilă începând cu 2018, informează Euractiv.

Un al doilea studiu în 2020 și o propunere a Comisiei în 2023 au mutat termenul limită la 2025, dată asupra căreia au convenit în cele din urmă colegiuitorii.

Noul acord stabilește data de 1 ianuarie 2025 ca dată maximă de eliminare treptată, cu excepția cazurilor în care amalgamul dentar este necesar pentru a răspunde nevoilor specifice ale pacientului.

În țări precum Republica Cehă sau Slovenia, amalgamul dentar cu mercur este singurul material rambursat integral de către sistemul public de sănătate; în aceste cazuri, în care sistemul actual de rambursare nu acoperă alternativele fără mercur, noul acord prevede o derogare de 18 luni, până la 30 iunie 2026.

Exportul de amalgam dentar va fi, de asemenea, interzis de la 1 ianuarie 2025, în timp ce fabricarea și importul în Uniunea Europeană vor fi interzise de la 1 iulie 2026.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu