Institutul Cantacuzino ar putea produce vaccin gripal tetravalent peste 7 ani printr-un proiect finanțat de UE cu 150 milioane euro

Institutul Cantacuzino ar putea produce vaccin gripal tetravalent peste 7 ani printr-un proiect finanțat de UE cu 150 milioane euro
februarie 07 15:58 2020 Timp citire articol: 2 minut(e)

Guvernul pregătește un proiect pentru producerea de vaccin gripal tetravalent la Institutul Cantacuzino în cel mult șapte ani, pentru care va solicita finanțare europeană în valoare de 150 milioane euro, afirmă vicepremierul Raluca Turcan.

Este a doua declarație a unui membru al guvernului pe acest subiect, după cea a ministrului Fondurilor Europene din luna ianuarie.

Anunțul a fost făcut vineri, după o vizită de lucru la Institut efectuată de vicepremier, alături de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, și de ministrul Apărării, Nicolae Ciucă.

Membrii guvernului demis au discutat cu specialiștii institutului despre oportunitățile de dezvoltare a unor proiecte mari de cercetare din fonduri europene.

“Guvernul pregătește un proiect european din fonduri nerambursabile, pentru modernizarea Institutului, reluarea producției de vaccin și dezvoltarea de noi produse farmaceutice. Din viitorul exercițiu financiar al UE, țara noastră are la dispoziție 8 miliarde de euro pentru cercetare și dezvoltare. Pentru proiectul de interes național derulat la Cantacuzino putem atrage 150 milioane de euro”, a spus Raluca Turcan.

Prin acest proiect, institutul va putea să-și extindă capacitatea de cercetare-dezvoltare la nivel de laborator cu două unități tehnologice complexe noi.

“Cercetătorii își vor desfășura activitatea într-un spațiu nou, modern cu o suprafață de 7.000 mp. Aici, activitatea dezvoltării de vaccin va fi corelată cu cea de cercetare și dezvoltare farmaceutică, iar la finalul proiectului (7 ani), Institutul va fi capabil să producă vaccin gripal tetravalent și să creeze oportunități de dezvoltare de noi produse farmaceutice”, a menționat vicepremierul.

Pe lângă acest proiect, Guvernul sprijină alte trei proiecte strategice pentru cercetarea românească, între care înființarea unui institut de cercetare în domeniul medicinei genetice.

Celelalte două proiecte vizează înființarea unui Institut de Inteligență Artificială pentru zona de robotică, automatizări industriale și IT, și înființarea Institutului pentru Tehnologiile Viitorului (nanotehnologii, microelectronică, fotonică, materiale și tehnologii de fabricație avansate).

Cele patru mari proiecte au fost deja prezentate premierului Orban și vor intra în circuitul de avizare ca proiecte strategice la nivel național, urmând să fie depuse pentru finanțare din viitorul buget al UE (2021-2027) și să fie demararată implementarea lor.

ROMÂNIA, FĂRĂ PRODUCȚIE DE VACCINURI DIN 2013

În cazul Institutului Cantacuzino, proiectul vaccinului tetravalent ar putea însemna salvarea instituției.

Recent, ministrul Sănătăţii, Victor Costache, estima că Institutul Cantacuzino, aflat în prezent în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN), ar putea produce din nou vaccinuri abia peste patru-cinci ani.

În decembrie 2017, Institutul Cantacuzino a fost transferat de la Ministerul Sănătății către Ministerul Apărării Naţionale, în urma unui protocol semnat între cele două ministere. Anterior, institutul s-a aflat în subordinea Ministerului Educației.

Institutul a produs ultima dată vaccinuri în 2013, pierzând licența de producție.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu