Institutul de genomică din Bucureşti, care urmează să funcţioneze în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", va putea fi finanţat şi de la bugetul de stat, nu doar din venituri proprii.
Măsura este prevăzută într-o hotărâre (nr. 1.412/2022) aprobată de guvern şi publicată în Monitorul Oficial, care a modificat un articol din hotărârea guvernului nr. 693/2021 (privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică).
În noua formă, articolul respectiv prevede că "Institutul este finanţat din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei".
În forma iniţială, articolul respectiv prevedea că finanţarea activităţii desfăşurate de institut "se realizează integral din venituri proprii, potrivit legii".
Primii paşi pentru înfiinţarea Institutului de Cercetare-Dezvoltare în Genomică au fost deja făcuţi, inclusiv aprobarea hotărârii de guvern în 2021.
“Institutul va permite recrutarea unor cercetători internaţionali de vârf, va dezvolta proiecte de cercetare unice, stabilind legături puternice cu industria genomicii. Institutul urmăreşte să aducă România în centrul acţiunii în ceea ce priveşte cercetarea biomedicală şi medicina bazată pe genomică”, a afirmat recent rectorul UMF “Carol Davila”, prof. univ. dr. Viorel Jinga.
Pentru instituţia de învătământ superior medical, dezvoltarea colaborării internaţionale în medicină reprezintă o prioritate.
Rectorul UMF “Carol Davila” a declarat în octombrie 2021, în emisiunea 360MEDICAL, că noul institut de genomică ar permite realizarea de cercetare la nivel înalt în România şi formarea de specialişti, ceea ce ar aduce beneficii importante pacienţilor şi medicilor.
Institut de genomică ar putea fi realizat la Mogoşoaia, unde UMF “Carol Davila” are un alt proiect important, de construcţie a unui campus universitar.