Un nou instrument de calcul poate prezice care este riscul de-a face în următorii 5 ani boală cronică renală(BCR). Cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore au dezvoltat pe baza unui simplu calcul un astfel de instrument util medicilor.
„Cu ecuaţiile de risc pe care le-am dezvoltat, medicii ar trebui să poată determina cu o acurateţe ridicată cine va dezvolta boli renale cronice în următorii câţiva ani", a declarat cercetătorul Josef Coresh, profesor doctor la departamentul de epidemiologie de la Şcoala Bloomberg de Sănătate Publică din Hopkins.
Acest nou calcul foloseşte mai mulţi factori de risc care includ vârsta, hipertensiunea arterială şi diabetul pentru a prezice dacă cineva este susceptibil să dezvolte boli renale cronice. El ar trebui să ajute medicii să identifice pacienţii care prezintă cel mai mare risc pentru boala cronică renală şi care astfel ar beneficia cel mai mult de tratamentul precoce.
Deşi boala cronică a rinichilor este o afecţiune progresivă, evoluţia sa poate fi încetinită sau oprită dacă este prinsă mai devreme, au remarcat cercetătorii. În cadrul studiului, echipa lui Coresh a folosit datele a peste 5 milioane de oameni din 28 de ţări, iar raportul a fost publicat pe 8 noiembrie în Jurnalul Asociaţiei Medicale Americane, potrivit Medicinenet.com.
10% din populaţia lumii suferă de o afecţiune renală
Un om din 10 de pe această planetă se confruntă cu o boală cronică a rinichilor. În ceea ce-i priveşte pe români aproape 2 milioane de oameni suferă de BCR, iar 11.000 de pacienţi fac dializă. Se estimează că în ţările industrializate, BCR se asociază cu obezitatea şi starea de supraponderal în procent de 13,8% la bărbaţi şi 24,9% la femei. Pe lângă asocierea cu BCR, obezitatea este cunoscută ca factor de risc pentru calculii renali si pentru diferite tipuri de cancere, cum ar fi cancerul renal si altele. Pentru persoanele afectate de obezitate, riscul de a face BCR este cu 83% mai mare decât la cele cu greutate normală.
Viteza de filtrare glomerulară (GFR), cea mai bună estimare a funcţiei renale
Boala cronică de rinichi este definită de reducerea ratei filtrării glomerulară (RFG) sub 60mL/min/ 1.73m2 , cu durată de minim 3 luni sau afectarea renală cu o durată mai mare de 3 luni. Potrivit ghidurilor de specialitate, GFR este recunoscut ca cel mai bun indicator global al funcţiei renale, deoarece este redus în general după o alterare structurală importantă şi aproape toate celelalte funcţii ale rinichiul scad în paralel cu GFR în afecţiunile renale cronice.