Întârziere în elaborarea de către CNAS a listei preţurilor de referinţă pe unitate terapeutică aferente medicamentelor din Canamed

Întârziere în elaborarea de către CNAS a listei preţurilor de referinţă pe unitate terapeutică aferente medicamentelor din Canamed
martie 14 16:03 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu a elaborat încă lista preţurilor de referinţă pe unitate terapeutică aferente medicamentelor din catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed), deși legislația în vigoare impune un termen de 15 zile după actualizarea Canamed.

Astfel, un ordin comun al ministrului Sănătății și al președintelui CNAS, publicat miercuri în Monitorul Oficial, prevede că aplicarea prevederilor ultimei teze de la articolul 14 aliniatul (1) litera b) din anexa 36 a ordinului 397/836/2018 “se suspendă până la 19 martie 2019”.

Alianiatul respectiv prevede că lista preţurilor de referinţă pe unitate terapeutică aferente medicamentelor din Canamed se actualizează “ca urmare a actualizării Canamed prin completarea/modificarea listei de medicamente – denumiri comerciale; lista se elaborează de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în termen de 15 zile de la actualizarea Canamed şi intră în vigoare la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost elaborată”.

Ordinul Ministrului Sănătății prin care s-a realizat prima corecție a prețurilor din Canamed după 2015, care se aplică de la 1 ianuarie 2019, a fost publicat în Monitorul Oficial în 22 noiembrie 2018.

Ulterior, la finalul lunii ianuarie, Canamed a fost actualizat din nou, cinci noi medicamente fiind introduse în catalog printr-un ordin publicat în Monitorul Oficial.

Prevederile noului ordin sugerează că CNAS nu a realizat până acum lista preţurilor de referinţă pe unitate terapeutică aferente medicamentelor din Canamed actualizat, deși termenul de 15 zile de la actualizarea Canamed a trecut de mult.

Potrivit noului ordin, lista care urmează să fie elaborată de CNAS ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie.

Prețurile maxime stabilite în Canamed sunt obligatorii pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

Preţurile medicamentelor cuprinse în Canamed sunt valabile până la 1 ianuarie 2020.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu