Inteligența artificială calculează mai bine scorul de calciu coronarian, identificând mai devreme riscul cardiovascular

Inteligența artificială calculează mai bine scorul de calciu coronarian, identificând mai devreme riscul cardiovascular
martie 17 08:00 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Riscul cardiovascular poate fi definit mai bine prin calcularea scorului de calciu coronarian, iar inteligența artificială poate ajuta tomografia computerizată (CT) la îmbunătățirea detectării plăcii aterosclerotice din arterele coronare și din aorta toracică.

Oamenii de știință de la Universitatea Vanderbilt, împreună cu informaticienii olandezi au dezvoltat un algoritm de învățare profundă pentru scorul de calciu coronarian care determină cu exactitate riscul cardiovascular pe o gamă de tomografii.

,,Scorul de calciul coronarian a fost stabilit anterior ca un test excelent pentru reclasificarea riscului unei persoane pentru boli de inimă cu risc ridicat sau scăzut. Dezvoltarea unei metode complet automatizate care poate efectua măsurarea calciului coronarian din scanările CT are foarte multă valoare. Sunt entuziasmat că ar putea fi implementat acest algoritm în practica clinică în câțiva ani și astfel va contribui la scăderea barierelor pirvind identificarea persoanelor cu risc ridicat de boli de inimă”, a declarat dr. Jeffrey Carr, șeful Departamentului de Știinte Radiologice a Universității de Medicină Cornelius Vanderbilt.

Algoritmul conceput de cercetători a evaluat 7.240 de CT-uri, din care 2.900 dintr-un studiu al unor afro-americani, iar 1.400 de la pacienții cu cancer de sân din Olanda. Carr a ajutat la planificarea studiului și a obținut acces la scanările CT din studiul Jackson Heart, care este susținut de Institutul Național de Inimă, Plămân și Sânge (NHLBI) al NIH și de la NLST, care a fost susținut de Institutul Național de Sănătate Publică din SUA și Institutul Național al Cancerului. Aceste instituții au investit în aceste studii zeci de ani, cu gândul că AI va putea să reducă povara bolilor de inimă și de plămâni care există asupra sistemului de sănătate, au precizat oamenii de știință, potrivit siteului Universității de Medicină Vanderbilt.

„Dacă nu aveți calcificări coronariene, riscul de a face un atac de cord în următorii cinci ani este sub 1%. Dar dacă ați început să dezvoltați o placă aterosclerotică, riscul poate crește de cinci până la douăzeci de ori, în funcție de scorul de calciu. Identificând indivizii cu boală coronariană relativ timpuriu, adică înainte de a prezenta simptome, îi putem susține și încuraja să-și schimbe stilul de viață și, dacă este cazul, să le oferim intervenții bazate pe dovezi pentru a aborda diabetul, tensiunea arterială crescută, colesterolul crescut, pentru minimizarea impactului bolilor de inimă asupra sănătății”, a spus Carr.
Un alt studiu realizat în Statele Unite a scos la iveală că mulți pacienți cu cancer și supraviețuitori ai bolii mor mai degrabă din cauza bolilor cardiovasculare decât ca urmare a tumorilor, în special în cazul cancerului de sân și de prostată.