Inteligența artificială poate prezice atacurile de cord și infarctul miocardic

Inteligența artificială poate prezice atacurile de cord și infarctul miocardic
martie 11 13:00 2020 Timp citire articol: 3 minut(e)

Infarctul miocardic și atacurile de cord pot fi prezise cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), care a fost utilizată pentru prima dată pentru a măsura instantaneu și cu exactitate fluxul de sânge. Rezultatele unui studiu, recent efectuat de către UCL (University College London) și Barts Health NHS Trust, au demonstrat că AI poate să prezică șansele de deces, de producere a unui atac de cord și a unui accident vascular cerebral.

În opinia cercetătorilor, AI poate fi utilizată de către medici pentru a-i ajuta în recomandarea tratamentelor care ar putea îmbunătăți fluxul de sânge al unui pacient, un simptom comun al multor afecțiuni ale inimii. Ghidurile internaționale recomandă o serie de evaluări pentru a măsura fluxul de sânge al unui pacient, dar multe sunt invazive și prezintă riscuri.
În cel mai mare studiu, finanțat de British Heart Foundation și publicat în revista Circulation, cercetătorii au efectuat scanări de rutină, folosind rezonanță magnetică cardiovasculară la peste 1.000 de pacienți de la spitalele St. Bartolomeu și la Royal Free și au folosit o nouă tehnică de inteligență artificială automată pentru a analiza imaginile. Echipele au fost în măsură să cuantifice precis și instantaneu fluxul de sânge în mușchiul inimii și să livreze măsurătorile echipelor medicale care tratează pacienții.
Astfel, oamenii de știință au descoperit că AI poate prezice ce pacienți ar putea muri sau suferi evenimente adverse majore, mai bine decât un medic care utilizează abordările tradiționale.

,,Inteligența artificială se deplasează din laboratoarele în lumea reală a asistenței medicale, îndeplinind unele sarcini mai bine decât ar putea-o face medicii singuri”, a declarat profesorul James Moon de la Institutul de Științe Cardiovasculare al UCL.

„Puterea predictivă și fiabilitatea AI-ului au fost impresionante. Tehnica AI este ușor de implementat în cadrul îngrijirii de rutină a unui pacient. Calculele se întâmplă pe măsură ce pacienții sunt analizați, iar rezultatele sunt livrate imediat medicilor”, a observat dr. Kristopher Knott de la același Institut.

Dr. Peter Kellman de la Institutul american de Sănătate Publică  (NIH) este de părere că „acest studiu demonstrează potențialul tot mai mare al imagisticii asistate de inteligență artificială de-a îmbunătăți diagnosticarea bolilor de inimă. Sperăm că această abordare poate salva vieți în viitor”, a subliniat medicul, conform siteului UCL.
Recent, o altă echipă de cercetători din Statele Unite a anunțat că a descoperit o nouă metodă de diagnosticare, bazată pe inteligența artificială, a fibrilației atriale. Cercetătorii consideră că descoperirea este încă este în stadiu timpuriu, însă ar putea duce la o detectare mai rapidă și mai ușoară a bolii .

Să nu uităm că Inteligența artificială a fost cea care a avertizat despre coronavirusul din China, înainte ca OMS să anunțe oficial focarul de COVID-19. Inteligența artificială poate juca un rol esențial și în planificarea tratamentului pentru pacienții diagnosticați cu tulburare depresivă majoră (MDD), întrucât poate prezice răspunsurile la terapia cu antidepresive.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu