Interacțiunea a trei enzime poate reduce riscul de mezoteliom

Interacțiunea a trei enzime poate reduce riscul de mezoteliom
decembrie 11 12:17 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

O echipă de cercetători de la Centrul de Cancer al Universității din Hawaii a descoperit recent că legătura care se formează prin interacțiunea a trei enzime anumite poate ajuta la diminuarea riscului de a dezvolta mezoteliom, un cancer al mucoasei plămânilor și abdomenului.

Cercetătorii au semnalat că interacțiunea dintre BAP1 (o genă supresoare tumorală) , HMGB1 (o proteină din nucleoplasmă cu greutate moleculară ridicată) și HDAC1 (hemoglobină) formează un trimer – o componentă macromoleculară alcătuită din mai multe molecule – care poate îmbunătăți rezultatele în cazul mezoteliomului malign.

Echipa de la UH Cancer Center se află de mai mulți ani în fruntea cercetării mezoteliomului. Oamenii de știință au descoperit că mutații ale genei numite BAP1 provoacă mezoteliom și alte tipuri de cancer. BAP1 este o genă supresoare tumorală puternică, iar atunci când această genă este inactivată de mutații, riscul de a dezvolta cancer crește semnificativ. În două studii paralele, cercetătorii au descoperit că azbestul provoacă eliberarea extracelulară de HMGB1, o proteină care promovează inflamația și mezoteliomul.

Cercetarea a fost publicat în PNAS.

Echipa a descoperit că atunci când nivelurile genei BAP1 sunt redusee din cauza mutațiilor, trimerul BAP1-HMGB1-HDAC1 este întrerupt și HMGB1 este eliberată extracelular, declanșând cancerul. Procesul este intensificat prin expunerea la azbest, care, de asemenea, provoacă eliberarea de HMGB1. Astfel, purtătorii de mutații BAP1 au un risc ridicat de carcinogeneză și mezoteliom asociate cu expunerea la azbest.

„Descoperirile noastre explică într-un mod mecanic interacțiunea între gena x și mediu observată în mezoteliom, care apare la purtătorii mutațiilor germline BAP1, expuși la azbest. Această cercetare este rezultatul unei munci uimitoare de echipă și a colaborării dintre mulți oameni de știință internaționali incredibili. Rezultatul este o lucrare de cercetare semnificativă care sperăm că va ajuta la prevenirea cancerului și la îmbunătățirea vieții multor oameni”, a declarat Flavia Novelli, cercetător postdoctoral și unul dintre autorii principali ai lucrării.

Novelli și colaboratorii săi au descoperit și un fapt îmbucurător și anume că, reducerea activității HMGB1 cu aspirină sau alte substanțe chimice în modelele de șoareci cu mutații BAP1, care au fost expuși la azbest, a redus semnificativ numărul animalelor care au dezvoltat mezoteliom.

În pregătirea studiilor clinice cercetătorii vor acum să identifice și să sintetizeze molecule mici care leagă și blochează activitatea extracelulară a HMGB1, pentru a preveni sau a reduce creșterea mezoteliomului.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu