Introducerea asigurărilor complementare de sănătate, în programul noului guvern

Introducerea asigurărilor complementare de sănătate, în programul noului guvern
noiembrie 24 15:00 2021 Timp citire articol: 1 minut(e)

Programul de guvernare al alianței PSD-PNL-UDMR prevede introducerea asigurărilor complementare de sănătate, o idee vehiculată la nivel guvernamental de doi ani, însă fără să fie prevăzut un calendar de aplicare sau termene de aplicare a acestei măsuri. 

Astfel, la capitolul sănătate, programul de guvernare prevede “dezvoltarea asigurărilor complementare voluntare de sănătate, prin creșterea ponderii fondurilor private, care să cofinanțeze servicii medicale” și “crearea unui cadru legislativ pentru încurajarea și creşterea deductibilităţii fiscale pentru asigurările complementare de sănătate”.

Aceste intenții nu sunt însoțite de niciun calendar de aplicare sau de termene de aplicare.

Același document menționează că guvernul va lansa o dezbatere publică a oportunității introducerii concurenței în administrarea asigurării obligatorii de bază și va promova “deschiderea către mai multe tipuri de asigurări de sănătate și asiguratori privați”, însă va fi menținut rolul statului de reglementator, finanțator și ofertant de servicii de asigurare prin CNAS și casele județene de asigurări de sănătate.

Ideea introducerii asigurărilor complementare de sănătate a fost lansată la începutul mandatului guvernului condus de Ludovic Orban, în noiembrie 2019.

Măsura este menită să asigure fonduri suplimentare în sistemul de Sănătate, modelul vehiculat fiind cel francez.

Totuși, până acum nu au fost realizați pași concreți pentru elaborarea legislației necesare introducerii asigurărilor complementare de sănătate.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu