Jumătate din asistenții și tehnicienii din radiologie suferă de dureri de spate

Jumătate din asistenții și tehnicienii din radiologie suferă de dureri de spate
februarie 21 15:26 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Durerile de spate îi afectează pe mai mult de jumătate dintre asistenții și tehnicienii din radiologie din Irlanda, conform noilor date publicate în Journal of Medical Imaging and Radiation Sciences.

Durerile lombare (LBP) îi împiedică pe mulți asistenți medicali din radiologie și tehnicienii irlandezi din radiologie să-și îndeplinească eficient sarcinile de serviciu.

De altfel, 50% dintre asistenții și tehnicienii din radiologie din Irlanda acuză o productivitate redusă la locul de muncă, în condițiile în care aceștia au locuri de muncă fizice care necesită aplecare frecventă, ghemuire, transfer și ridicare. Atunci când aceste acțiuni au loc repetitiv, ele pot duce la dureri lombare, care variază de la dureri acute și moderate până la cronice și debilitante.

„Durerile lombare sunt o problemă care afectează oamenii de toate vârstele, dar ele sunt o problemă de sănătate mai răspândită în rândul populației active. Conform Studiului Global Burden of Disease din 2010, durerile lombare care rezultă din factorii legați de muncă reprezintă o treime din toate dizabilitățile profesionale”, a declarat Andrew England, lector principal în imagistica medicală și terapie cu radiații la University College Cork, autorul corespondent al lucrării.

151 de asistenții și tehnicienii din radiologie au participat la acest sondaj, care a inclus o serie de întrebări referitoare la LBP, inclusiv experiențele actuale și anterioare, factorii cauzali și consecințele rezultate ale durerii lor (funcție redusă, intervenție chirurgicală, schimbarea carierei etc.).

Răspunsurile au arătat că 68% dintre asistenții și tehnicienii de radiologie chestionați suferă de LBP care nu poate fi atribuit activităților care au loc în afara serviciului. Răspunsurile indică faptul că LBP a dus la o reducere a activității de muncă pentru 25% dintre participanți și o scădere a activităților de agrement pentru 43%.

LBP a determinat 37% din respondenți să caute asistență medicală și/sau intervenții. 9% au raportat că au fost spitalizați pentru durere la un moment dat.

Pe baza răspunsurilor demografice, s-a constatat că LBP este mai frecventă în rândul celor care au lucrat în spitale, comparativ cu cei care au fost angajați în cabinete private. Autorii lucrării au sugerat că această cifră se datorează probabil ratei mai mari de „pacienți care impun cerințe mai mari de mișcare și manipulare pentru personalul de radiologie” în cadrul spitalelor.

Comparate cu LBP în alte țări, cum ar fi Statele Unite, ratele au fost similare, după cum arată siteul healthimaging.com. Cu toate acestea, ratele de prevalență (cât de des afectează LBP un individ) au fost mult mai mari în rândul asistenților și tehnicienilor din radiologie din Irlanda, comparativ cu cei din alte țări.

În timp ce LBP este o problemă globală, în special în rândul multor lucrători din domeniul sănătății clinice, autorii au descris ratele de prevalență la personalul din radiologie irlandez ca fiind „alarmante” și au sugerat că problema ar trebui monitorizată îndeaproape împreună cu implementarea intervențiilor preventive.

 

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu