Le Monde a realizat un reportaj despre francezii care studiază medicina la Cluj: “Suntem un beneficiu pentru Franţa, care nu plăteşte nimic pentru formarea noastră”

Le Monde a realizat un reportaj despre francezii care studiază medicina la Cluj: “Suntem un beneficiu pentru Franţa, care nu plăteşte nimic pentru formarea noastră”

Publicaţia franceză Le Monde a publicat un reportaj despre francezii care studiază medicina la Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Studenţii francezi spun că nu se simt expatriaţi în România şi consideră că au acces la o educaţie de calitate în cel mai mare oraş din Transilvania.

Sun titlul „Roumanie, terre des étudiants en médicine” (România, ţara studenţilor în medicină), publicaţia Le Monde prezintă istoria creşterii filierei francofone a UMF Cluj, care are în prezent peste 1.000 de studenţi francezi.

“Oraşul Cluj a devenit o adevărată Mecca a acestor studenţi, care merg să îşi obţină diploma departe de sistemul numerus clausus şi de competiţia uneori extremă din Franţa”, scrie publicaţia franceză.

Înfiinţată în anul 2000, filiera francofonă a UMF Cluj avea circa 100 de studenţi francezi acum 10 ani, însă a ajuns la peste 1.000 de francezi în prezent.

În total, circa 2.200 de francezi studiază la universităţile din România, din care 1.800 studiază medicina – din care două treimi la Cluj iar restul la Iaşi şi Timişoara.

La Cluj, prezenţa studenţilor francezi a devenit ceva oblişnuit.

“Cine se plimbă în apropierea UMF poate auzi franceza peste tot. Dar nu doar limba lui Molière. La Cluj, poţi auzi, de asemenea, oameni vorbind engleza, germana, italiana, spaniola, suedeza, araba şi multe alte limbi”, punctează Le Monde.

Rafik Lechheb, student în anul V la medicină în Cluj şi conducător al Corporaţiei medicale din Cluj (o structură înfiinţată pentru a facilita integrarea studenţilor francezi în România), consideră că formarea medicilor francezi în România aduce beneficii Franţei.

“Nu suntem expatriaţi la Cluj, nu suntem într-o facultate franceză mutată în România. Ţinând cont de penuria de medici generalişti din Franţa, studenţii francezi care studiază în România reprezintă un beneficiu pentru Franţa. Ţara noastră nu trebuie să plătească nimic pentru formarea noastră”, a declarat Rafik Lechheb pentru Le Monde.

Studenţii francezi vorbest şi despre diferenţa între studierea medicinei la Cluj şi sistemul francez de formare a medicilor.

“Suntem adesea prezentaţi (în Franţa) ca nişte perdanţi care au găsit o modalitate de a ocoli sistemul francez. Dar tot mai mulţi studenţi vin la Cluj din proprie alegere, pentru a boicota sistemul numerus clausus. La Cluj, ei caută o formare care este recunoscută în toată Europa”, a explicat Pierrick Antoine, un alt student francez la Cluj.

Un student străin care studiază medicina la Cluj plăteşte o taxă anuală de 6.000 euro.

“Scopul nostru nu este de a fi cei mai ieftini, ci de a asigura o formare de calitate”, a afirmat Profesor Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu, decan al Facultăţii de Medicină la UMF Cluj.

viewscnt