Le Monde a realizat un reportaj despre francezii care studiază medicina la Cluj: “Suntem un beneficiu pentru Franța, care nu plătește nimic pentru formarea noastră”

Le Monde a realizat un reportaj despre francezii care studiază medicina la Cluj: “Suntem un beneficiu pentru Franța, care nu plătește nimic pentru formarea noastră”
aprilie 25 11:24 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Publicația franceză Le Monde a publicat un reportaj despre francezii care studiază medicina la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Studenții francezi spun că nu se simt expatriați în România și consideră că au acces la o educație de calitate în cel mai mare oraș din Transilvania.

Sun titlul „Roumanie, terre des étudiants en médicine” (România, țara studenților în medicină), publicația Le Monde prezintă istoria creșterii filierei francofone a UMF Cluj, care are în prezent peste 1.000 de studenți francezi.

“Orașul Cluj a devenit o adevărată Mecca a acestor studenți, care merg să își obțină diploma departe de sistemul numerus clausus și de competiția uneori extremă din Franța”, scrie publicația franceză.

Înființată în anul 2000, filiera francofonă a UMF Cluj avea circa 100 de studenți francezi acum 10 ani, însă a ajuns la peste 1.000 de francezi în prezent.

În total, circa 2.200 de francezi studiază la universitățile din România, din care 1.800 studiază medicina – din care două treimi la Cluj iar restul la Iași și Timișoara.

La Cluj, prezența studenților francezi a devenit ceva oblișnuit.

“Cine se plimbă în apropierea UMF poate auzi franceza peste tot. Dar nu doar limba lui Molière. La Cluj, poți auzi, de asemenea, oameni vorbind engleza, germana, italiana, spaniola, suedeza, araba și multe alte limbi”, punctează Le Monde.

Rafik Lechheb, student în anul V la medicină în Cluj și conducător al Corporației medicale din Cluj (o structură înființată pentru a facilita integrarea studenților francezi în România), consideră că formarea medicilor francezi în România aduce beneficii Franței.

“Nu suntem expatriați la Cluj, nu suntem într-o facultate franceză mutată în România. Ținând cont de penuria de medici generaliști din Franța, studenții francezi care studiază în România reprezintă un beneficiu pentru Franța. Țara noastră nu trebuie să plătească nimic pentru formarea noastră”, a declarat Rafik Lechheb pentru Le Monde.

Studenții francezi vorbest și despre diferența între studierea medicinei la Cluj și sistemul francez de formare a medicilor.

“Suntem adesea prezentați (în Franța) ca niște perdanți care au găsit o modalitate de a ocoli sistemul francez. Dar tot mai mulți studenți vin la Cluj din proprie alegere, pentru a boicota sistemul numerus clausus. La Cluj, ei caută o formare care este recunoscută în toată Europa”, a explicat Pierrick Antoine, un alt student francez la Cluj.

Un student străin care studiază medicina la Cluj plătește o taxă anuală de 6.000 euro.

“Scopul nostru nu este de a fi cei mai ieftini, ci de a asigura o formare de calitate”, a afirmat Profesor Univ. Dr. Anca Dana Buzoianu, decan al Facultăţii de Medicină la UMF Cluj.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

1 Comentariu

Adaugă un comentariu