Lista medicamentelor din Catalogul public, extinsă cu 517 poziții

Lista medicamentelor din Catalogul public, extinsă cu 517 poziții
ianuarie 28 13:11 2020 Timp citire articol: 2 minut(e)

Ministerul Sănătății intenționează să extindă cu 517 poziții Catalogul public – ce include lista de prețuri ale medicamentelor ce pot fi comercializate doar în farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu ministerul.

Propunerea se regăsește într-un proiect ordin elaborat de minister, care ar trebui să intre în vigoare începând cu data de 1 a lunii urmatoare publicării în Monitorul Oficial.

Totuși, proiect de ordin conține o eroare, în condițiile în care prevede că prețurile rămân valabile până la 1 ianuarie 2020.

Printre noile medicamente se regăsesc Cablivi (substanța activă caplacizumab) dezvoltat de o filială a grupului farmaceutic francez Sanofi pentru o formă de purpură trombotică trombocitopenică (PTT), o boală rară a sistemului de coagulare a sângelui (preț maxim 163.229,18 lei cu TVA), Galafold (migalastat, DAPP Amicus Therapeutics), primul tratament oral pentru boala Fabry (preț maxim 76.663,99 lei) și  Alunbrig 30 mg (brigatinib, DAPP Takeda), pentru tratamentul adulților cu cancer pulmonar non-microcelular – NSCLC (preț maxim 14.481,29 lei).

În plus, alte câteva zeci de poziții au fost modificate, iar 7 poziții au fost abrogate.

Ultima modificare a Catalogului public a intrat în vigoare de la 1 decembrie 2019, când au fost introduse alte 523 de poziții.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

În schimb, pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene, prețurile maxime sunt stabilite de minister în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed).

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu