Lista medicamentelor din Catalogul public, extinsă cu 523 de poziții de la 1 decembrie printr-un ordin semnat de fostul ministru al Sănătății în ultima zi de mandat

Lista medicamentelor din Catalogul public, extinsă cu 523 de poziții de la 1 decembrie printr-un ordin semnat de fostul ministru al Sănătății în ultima zi de mandat
noiembrie 08 16:04 2019 Timp citire articol: 2 minut(e)

Ministerul Sănătății a extins cu 523 de poziții Catalogul public – ce include lista de prețuri ale medicamentelor ce pot fi comercializate doar în farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de  asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu ministerul -, printr-un ordin semnat de fostul ministru în ultima zi de mandat și care intră în vigoare de la 1 decembrie.

Astfel, ordinul semnat de Sorina Pintea în 4 noiembrie prevede introducerea în Catalogul public a 523 de noi poziții după poziția 5.518 (pozițiile 5.519-6.041). Lista actualizată va intra în vigoare de la 1 decembrie, iar prețurile rămân valabile până la 1 ianuarie 2020.

Proiectul inițial de ordin, prezentat în urmă cu două luni de 360medical.ro, prevedea introducerea a 526 de noi poziții.

Printre noile medicamente se regăsesc Kymriah (tisagenlecleucel, DAPP Novartis), pentru tratamentul pacienților cu leucemie acută limfoblastică (LAL) și limfom difuz (preț maxim 1.623.839,49 lei cu TVA), Kalydeco 50 mg, 75 mg, 150 mg (ivacaftor, DAPP Vertex Pharmaceuticals), pentru pentru tratamentul pacienților cu fibroză chistică (preț maxim 89.951,26 lei) și Crysvita 10 mg, 20 mg, 30 mg (burosumab, DAPP Kyowa Kirin), pentru tratamentul hipofosfatemiei X-linkate (HXL), cu evidențe radiografice de boală osoasă, la copii cu vârsta de 1 an și peste și adolescenți al căror schelet este în creștere (preț maxim 17.110,84 lei – 51.458,05 lei).

În plus, alte câteva zeci de poziții au fost modificate, în principal prin extinderea termenului de valabilitate a prețului.

Ultima modificare a Catalogului public a intrat în vigoare de la 1 septembrie, când au fost introduse alte 377 de poziții.

Pentru farmaciile sau alte entități care nu se află în relații contractuale cu casele de asigurări de sănătate, cu direcțiile de sănătate publică județene sau cu Ministerul Sănătății, prețurile sunt cuprinse în Catalogul public.

În schimb, pentru deținătorii de autorizație de punere pe piață (DAPP) a medicamentelor, pentru distribuitorii angro și furnizorii de servicii medicale și medicamente din România care au relații contractuale cu Ministerul Sănătății, cu casele de asigurări de sănătate sau cu direcțiile de sănătate publică județene, prețurile maxime sunt stabilite de minister în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed).

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu