Compensarea vaccinurilor pentru adulţi este o promisiune a actualului ministru al Sănătăţii încă de la începutul mandatului. Anul acesta au fost făcuţi paşii decisivi pentru aplicarea acestei măsuri, după ce Comitetul Naţional de Vaccinologie a propus compensarea a opt vaccinuri pentru grupele la risc. Joi, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care sunt stabilite vaccinurile care vor fi compensate pentru adulţi în România. Potrivit actului normativ, vaccinul gripal va fi compensat de la 1 septembrie, iar celelalte de la 1 decembrie.
Proiectul de act normativ a fost prezentat în luna iulie de 360medical.ro.
"Regimul de decontare va fi între 50% şi 100%, iar această hotărâre va intra în vigoare imediat, de acum, de la 1 septembrie, vor putea fi decontate pentru categoriile la risc vaccinurile gripale, iar de la 1 decembrie celelalte vaccinuri", a declarat ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de guvern.
Hotărârea aprobată de guvern a fost elaborată de Ministerul Sănătăţii şi completează HG nr. 720/2008 (pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate).
Actul normativ a fost elaborat după ce Comitetul Naţional de Vaccinologie a propus introducerea în România a vaccinării grupelor la risc, cu compensarea a opt vaccinuri: vaccinul gripal, vaccinul pneumococic, vaccinul meningococic, vaccinul Human Papilloma Virus (HPV), vaccinul diftero-tetano-pertussis acelular de tip adult (dTPa), vaccinul hepatitic B (VHB), vaccinul rujeolă –oreion-rubeolă (ROR) şi vacinul varicelic.
Aceste tipuri de vaccinuri urmează să fie administrate diferenţiat în funcţie de grupa de vârstă:
– copii 6 luni – 5 ani.
– persoane cu vârsta cuprinsă între 50 – 64 de ani fără boli cronice.
– persoane cu vârsta peste 65 de ani.
Comitetul a stabilit şi grupele la risc crescut de boală infecţioasă, care includ gravidele, persoanele cu boli cronice din grupa de vârstă 5 -64 de ani, personalul medical şi persoanele cu patologie cronică variată: imonosupresie congenitală şi dobândită (boli autoimune, infecţie HIV, transplant, terapie imunosupresoare) sau cu asplenie; drenaj ventricular extern; siclemie; implant cohlear; pacienţi cu boli cardiovasculare , boli respiratorii cronice, boli hepatice cronice, boli renale cronice (inclusiv dializaţi), obezitate, boli metabolice cronice, patologie neurologică cronică, neoplazii.
CUM SUNT COMPENSATE VACCINURILE
Noul act normativ creează o nouă categorie de medicamente compensate - sublista E "DCI-uri corespunzătoare medicamentelor imunologice folosite pentru producerea imunităţii active (sau folosite pentru prevenirea unor boli transmisibile), de care beneficiază unele segmente populaţionale în tratamentul ambulatoriu".
Sublista E are două secţiuni: E1 - pentru vaccinurile compensate în proporţie de 50% din preţul de referinţă -, şi E2 - compensare 100%.
În secţiunea E1 sunt 3 poziţii - vaccin gripal inactivat şi 2 tipuri de vaccin anti-HPV. În secţiunea E2, cu compensare 100%, sunt 13 poziţii: 2 tipuri de vaccin gripal, 2 vaccinuri anti-HPV, 3 tipuri de vaccin pneumococic, 2 tipuri de vaccin meningococic, vaccin diftero-tetano-pertussis acelular de tip adult (dTPa), vaccin hepatitic B (VHB), vaccin rujeolă-oreion-rubeolă (ROR) şi vacin varicelic.
Actul normativ prevede că data de intrare în vigoare este 1 septembrie 2023, pentru vaccinul gripal, şi de 1 decembrie 2023, pentru celelalte 7 vaccinuri.
Decalarea termenului de compensare pentru majoritatea vaccinurilor a fost decisă din motive bugetare. Potrivit notei de fundamentare, compensarea vaccinurilor înseamnă costuri, suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii, de 116,6 milioane lei (credite bugetare) doar în 2023.
După aprobarea hotărârii de guvern este nevoie de un ordin al ministrului Sănătăţii care să stabilească segmentele populaţionale care beneficiază de prescrierea, eliberarea şi decontarea în regim de compensare 100% din preţul de referinţă a vaccinurilor şi cele care vor beneficia de compensare de doar 50%.
Recent, ministrul Sănătăţii, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat că vaccinul gripal şi vaccinul HPV vor fi compensate în România pentru anumite categorii de persoane începând din toamna acestui an, însă forma finală a actului normativ prevede că, pentru acest ser, compensarea se va aplica doar de la 1 decembrie.