Lumina albastră în exces, de la gadgeturile pe care le folosim, poate accelera procesul de îmbătrânire

Lumina albastră în exces, de la gadgeturile pe care le folosim, poate accelera procesul de îmbătrânire
septembrie 04 11:56 2022 Timp citire articol: 3 minut(e)

Utilizarea excesivă a ecranului (TV, computer, telefon) a fost legată de obezitate și probleme psihologice. Acum, un nou studiu a identificat o nouă problemă: îmbătrânirea accelerată.

Un studiu al cercetătorilor de la univeristatea din Oregon, SUA, pe muștele de fructe sugerează că funcțiile noastre celulare de bază ar putea fi afectate de lumina albastră emisă de ecranele dispozitivelor electronice (TV, computer, telefon) pe care le folosim.

„Expunerea excesivă la lumina albastră de la dispozitivele de zi cu zi, cum ar fi televizoarele, laptopurile și telefoanele, poate avea efecte dăunătoare asupra unei game largi de celule din corpul nostru, de la piele și celule adipoase, până la neuronii senzoriali”, a declarat dr. Jadwiga Giebultowicz, profesor la departamentul de biologie integrativă de la universitatea de stat din Oregon, autorul principal al acestui studiu.

„Suntem primii care arată că nivelurile de metaboliți specifici (substanțe chimice esențiale pentru ca celulele să funcționeze corect), sunt modificate în muștele de fructe expuse la lumina albastră”.

„Studiul nostru sugerează că evitarea expunerii excesive la lumina albastră poate fi o strategie bună anti-îmbătrânire”, ne sfătuiește prof. Giebultowicz.

Stinge lumina

Echipa de cercetători a arătat anterior că muștele de fructe expuse la lumină „activează” genele de protecție împotriva stresului și că cele ținute în întuneric constant trăiau mai mult.

„Pentru a înțelege de ce lumina albastră de mare putere este responsabilă pentru accelerarea îmbătrânirii muștelor de fructe, am comparat nivelurile de metaboliți din muștele expuse la lumină albastră timp de două săptămâni cu cele ale insectelor ținute în întuneric complet”, a explicat profesorul.

Expunerea la lumină albastră a cauzat diferențe semnificative în nivelurile de metaboliți măsurate de cercetători în celulele din capul muștelor. Cercetătorii au descoperit, în special, că nivelurile de metabolit succinat au fost crescute, dar nivelurile de glutamat au fost scăzute.

„Succinatul este esențial pentru producerea combustibilului pentru funcționarea și creșterea fiecărei celule. Nivelurile ridicate de succinat după expunerea la lumina albastră pot fi comparate cu benzina de la pompă, care nu intră în mașină. O altă descoperire îngrijorătoare a fost aceea că moleculele responsabile pentru comunicarea dintre neuroni, cum sunt cele de glutamat, au fost la un nivel inferior după expunerea la lumină albastră”, ​​a mai spus prof. Giebultowicz.

Accelerarea îmbătrânirii

Modificările înregistrate de cercetători sugerează că celulele funcționează la un nivel sub cel optim, iar acest lucru le poate cauza moartea prematură, ceea ce explică descoperirile anterioare ale echipei conform cărora lumina albastră accelerează îmbătrânirea.

„LED-urile au devenit principalul mod de iluminare al ecranelor telefoanelor, compterelor și televizoarelor, dar și iluminarea ambientală, astfel încât oamenii din societățile avansate sunt expuși la lumina albastră prin intermediul iluminatului cu LED-uri în majoritatea orelor de veghe. Substanțele chimice de semnalizare din celule muștelor și oamenilor sunt aceleași, așa că există acest potențial de efecte negative ale luminii albastre asupra oamenilor”, a mai spus prof. Giebultowicz.

În lucrările viitoare, cercetătorii speră să studieze aceste efecte direct asupra celulelor umane.

„Am folosit o lumină albastră destul de puternică asupra muștelor, oamenii sunt expuși la o lumină mai puțin intensă, astfel încât deteriorarea celulară ar putea fi mai puțin dramatică. Rezultatele acestui studiu sugerează că cercetările viitoare pe celule umane sunt necesare pentru a stabili măsura în care celulele umane pot prezenta modificări similare ale metaboliților implicați în producția de energie ca răspuns la expunerea excesivă la lumina albastră”, a concluzionat prof. Giebultowicz.

Rezultatele au fost publicate miercuri, în Frontiers in Aging.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu