Mai mult somn ar putea reduce comportamentul impulsiv la copii

Mai mult somn ar putea reduce comportamentul impulsiv la copii
septembrie 07 15:04 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Un somn îmbunătățit ar putea reduce influența negativă a factorilor de stres din mediul înconjurător asupra comportamentului, a constatat un nou studiu.

Somnul este o parte critică a sănătății generale a unui copil, dar poate fi, de asemenea, un factor important în modul în care acesta se comportă.

Potrivit unui nou studiu al Institutului de Dezvoltare a Tineretului de la Universitatea din Georgia (UGA), dormitul suficient îi poate ajuta pe copii să combată efectele mediilor stresante.

„S-a demonstrat că mediile stresante îi fac pe adolescenți să caute recompense imediate mai mult decât recompense întârziate, dar există și adolescenți care se află în medii stresante și care nu sunt impulsivi”, a declarat autorul principal Linhao Zhang, doctorand în anul patru la Colegiul de Științe ale Familiei și Consumatorului din cadrul UGA.

„Am analizat ce explică această legătură și ce îi face pe unii oameni să fie diferiți de alții. Un mecanism pe care l-am găsit este somnul”, a menționat cercetătorul.

Echipa de la UGA a analizat datele din Studiul de dezvoltare cognitivă a creierului adolescenților, un studiu multianual de dezvoltare a creierului finanțat de Institutele naționale de sănătate (NIH) din Statele Unite.

Folosind informații de la 11.858 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 10 ani, aceștia au descoperit că lipsa somnului și timpul necesar pentru a adormi (latența prelungită a somnului) au avut o legătură semnificativă cu comportamentele impulsive ale copiilor.

Problemele de somn, cum ar fi latența somnului (timpul necesar unui individ pentru a adormi) și comportamentele impulsive, au fost verificate în mai multe momente de timp pe parcursul a doi ani.

Atunci când copiii au dormit mai puțin decât cele nouă ore de somn recomandate sau au avut nevoie de mai mult de 30 de minute pentru a adormi, a existat o legătură puternică cu comportamentele impulsive.

Unele dintre aceste comportamente includeau acționarea fără un plan, căutarea de emoții sau senzații tari și lipsa de perseverență.

Cu toate acestea, somnul a fost un mediator între aceste acțiuni, iar atunci când problemele de somn au fost absente în timpul studiului, impulsivitatea a fost, de asemenea, mai puțin probabil să fie observată în acțiunile viitoare ale copiilor.

Hiperconectivitatea neurologică, în care creierul adolescenților a rămas foarte activ chiar și atunci când aceștia nu erau implicați activ în sarcini, a jucat, de asemenea, un rol, spun cercetătorii.

Acest studiu a analizat rețeaua de mod implicit (DMN), o rețea cerebrală legată de comportamentele orientate spre scop.

Atunci când această rețea este hiperactivă în timpul stării de repaus, ar putea exacerba legătura dintre mediile stresante, somn și impulsivitate.

Această legătură ar putea fi legată de ADHD, pe care echipa și-a propus să o exploreze în studiile viitoare.

„Ne putem uita la rețeaua modului implicit și la regiunile de reglare emoțională”, spune Zhang.

„Este, de asemenea, posibil ca această hiperactivitate și ADHD-ul să fie foarte corelate, și ar putea avea implicații mari asupra programelor de intervenție sau de consiliere, așa că, ne-am propus să testăm asta  într-un cadru clinic, în studiile viitoare”.

Aceste constatări nu numai că evidențiază rolul somnului în dezvoltarea cognitivă și comportamentală, dar ar putea, de asemenea, să aducă informații pentru intervenții cu costuri reduse care ar putea ajuta la dezvoltarea psihologică a copiilor care se confruntă cu factori de stres acasă, a precizat Zhang.

„Dacă vrem să dezvoltăm intervenții pentru persoanele aflate în medii stresante, este foarte costisitor și, uneori, este nevoie de multă muncă pentru ca aceștia să se poată schimba”, a spus Zhang.

„Însă, somnul este un comportament modificabil, iar aceste schimbări pot fi eficiente din punct de vedere al costurilor”.

Un somn insuficient poate fi o problemă chiar și în afara mediilor stresante.

Adesea, adolescenții au un ritm circadian orientat spre a sta treaz mai mult și a dormi până târziu, dar orele de începere timpurie a școlii și nopțile târzii în care completează temele le pot da peste cap acest ritm.

„O mulțime de adolescenți nu au suficient timp pentru a dormi și sunt privați de somn”, explică Zhang.

„Acest studiu arată de ce este important să se promoveze o durată mai lungă a somnului, prin întârzierea orelor de începere a școlii sau prin stabilirea unor rutine care să le permită adolescenților orele necesare de somn”, a precizat el.

Stabilirea acestor rutine, indiferent de mediu, poate crea tipare mai sănătoase și poate reduce timpul necesar pentru a adormi.

De asemenea, este vital să acționați din timp atunci când dezvoltați obiceiurile de somn ale copilului, a recomandat Zhang.

Potrivit cercetătorului, pentru persoanele aflate în medii dezavantajate, oferirea unor strategii care să ajute somnul ar putea avea un impact pozitiv, în special asupra adolescenților care se află într-o etapă atât de importantă pentru dezvoltarea creierului.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu