Mai multe organizații cer alocarea a 9% din PIB pentru Sănătate. Senator: Fără o reformă a sistemului de sănătate, degeaba alocăm 9%

Mai multe organizații cer alocarea a 9% din PIB pentru Sănătate. Senator: Fără o reformă a sistemului de sănătate, degeaba alocăm 9%
martie 13 15:34 2024
Articol scris de:
Timp citire articol: 6 minut(e)

România are în prezent unul dintre cele mai mici procente din produsul intern brut (PIB) alocate Sănătății din Uniunea Europeană, ceea ce se traduce în realitate printr-o speranță de viață mai mică, prin cel mai mare număr de decese evitabile și printr-o calitate redusă a serviciilor medicale oferite pacienților în sectorul public de Sănătate. Pentru a sensibiliza factorul politic asupra acestei situații, Coaliția Votez pentru Sănătate a relansat miercuri, în cadrul unei dezbateri care a avut loc la Palatul Parlamentului, campania de informare și mobilizare publică “Votez pentru Sănătate”, care își propune să facă din sănătate o prioritate pe agenda publică și să genereze o schimbare concretă în sistemul de sănătate, în contextul intens electoral al anului 2024.

Campania “Votez pentru Sănătate” este o inițiativă a societății civile, susținută în prezent de 30 de organizații. 16 dintre ele sunt asociații de pacienți și ONG-uri, care reprezintă vocea pacienților români.

Inițiatorii campaniei cer un acces mai bun la îngrijiri de sănătate la standarde europene, deziderat care nu se poate realiza fără o alocare adecvată a resurselor pentru Sănătate, de cel puțin 9% din PIB, față de sub 6% în prezent.

În cadrul dezbaterii au participat reprezentanți ai autorităților, ai pacienților, manageri de spitale, medici, farmaciști, reprezentanți ai asociațiilor industriei farmaceutice.

Evenimentul va fi urmat de o caravană în care vor fi organizate dezbateri și standuri informative pentru publicul larg în orașe ca București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Timișoara etc.

“Pacienții români au nevoie de mai mult. Au nevoie să simtă că au parte de îngrijiri la standarde europene, au nevoie să recâștige încrederea în sistemul de sănătate și să vadă că nu ne mai confruntăm cu lipsuri și neajunsuri. De aceea, această inițiativă este esențială pentru a fi siguri că următorii 4 ani, care vor fi dificili din punct de vedere bugetar, nu vor afecta și mai mult pacienții români”, a declarat Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate.

“Sistemul de sănătate din România este subfinanțat și necesită măsuri suplimentare pentru creșterea finanțării actuale și viitoare, pentru a acoperi nevoile reale ale pacienților și ale sistemului de sănătate. Dincolo de acestea, este important să înțelegem de ce în România este nevoie, de fapt, de bani mai mulți pentru sănătate. Iar răspunsul se traduce în ani de viață pentru noi toți”, a declarat Cecilia Radu, președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Totuși, participanții la dezbatere au atras atenția că, pe lângă o alocare mai mare de fonduri publice pentru Sănătate, este nevoie și de reformarea sistemului sanitar public.

“Eu aș vrea chiar 100% [din PIB pentru Sănătate, n.r.], pentru că asta este media europeană și chiar vreau o țară ca afară. Cu acești bani am putea să tindem către o finanțare mai apropiată de necesitatea reală. Noi alocăm 1.428 de euro pe an, în medie, iar țările din Vest alocă de trei ori mai mult”, a afirmat senatoarea Nicoleta Pauliuc, supraviețuitoare a cancerului, în cadrul dezbaterii.

Parlamentarul susține necesitatea unei alocări sporite pentru Sănătate, dar și un control mai bun al cheltuielilor publice din acest sector, în care s-au cheltuit sume foarte mari în ultimii ani.

“În ultimii 12 ani, în sistemul sanitar românesc s-au pompat aproximativ 145 de miliarde de euro. E o sumă fabuloasă, pe care nu o regăsim în infrastructură, în investiții sau în starea de sănătate a populației. Inclusiv pentru acest aspect, cred că ar trebui să dezbatem serios pentru a vedea dacă nu cumva și prioritățile trebuie setate mai bine”, a afirmat Nicoleta Pauliuc.

“De multe ori, banii scapă printre crăpături și ne trezim că nu știm unde au ajuns. (…) Fără o reformă a sistemului de sănătate, degeaba alocăm 9% [din PIB]”, a completat senatoarea.

Situația actuală a Sănătății în România

Potrivit coaliției, finanțarea sănătății din surse publice în România este de doar 4,5% din PIB în 2024, procent identic cu cel din 2023 și aproape egal cu nivelul din 2018, în timp ce media europeană a cheltuielilor publice pentru sănătate este 9% din PIB.

Subfinanțarea se traduce în realitatea de zi cu zi în numărul mare de români care mor din cauza unor boli ce ar putea fi tratate sau prevenite. Astfel, atât rata mortalității prin cauze tratabile, cât și cea a mortalității evitabile în România se situează cu mult peste mediile UE.

De asemenea, speranța de viață a românilor este a treia cea mai scăzută din U.E., de 75,3 ani, față de 80,7 ani, media europeană. Un român ajuns la 65 de ani, fie bărbat, fie femeie, mai are în față doar 4 ani de viață sănătoasă, de două ori mai puțin față de media europeană.

Drept urmare, sănătatea reprezintă o prioritate pentru populația din România: 99% dintre români consideră că sănătatea trebuie să fie prioritate pe agenda publică, potrivit studiului „Sănătatea ca prioritate în România”.

Manifestul campaniei prevede 9 principii cheie:

1. 9% pentru Sănătatea Nouă. Alocarea adecvată a bugetului pentru sănătate: 9% din Produsul intern brut (PIB).
2. Pentru pacienți, fiecare zi contează! Accesul timpuriu la servicii de prevenție și diagnostic, la servicii medicale și la medicamentele și tehnologiile medicale salvatoare de vieți este vital.
3. Reducerea deceselor cauzate de bolile prevenibile și tratabile pentru a atinge o speranță de viață la nivelul european, prin educație, prevenție, management corect de caz, acces la timp la tratament inovativ, în cazul bolilor cu impact major.
4. Eficientizarea finanţării sănătăţii și a colectărilor la fondul de asigurări de sănătate.
5. Transparentizarea cheltuielilor din Sănătate și folosirea unor indicatori de performanță. Este important să implementăm sisteme care să conducă la politici în domeniul sănătății bazate pe dovezi.
6. Abordare proactivă și multianuală a modului de finanțare a sănătății. Sănătatea și inovația medicală sunt investiții în Sănătatea Românilor.
7. Personalul medico – sanitar trebuie să rămână în România.
8. Redefinirea și valorizarea rolului medicilor și farmaciștilor! O valorizare mai mare a medicinii primare și reducerea presiunilor asupra personalului din spitale. Consolidarea și revalorizarea rolului farmaciștilor în cadrul sistemului de sănătate.
9. Digitalizarea sănătății.

Despre Campania Votez pentru Sănătate

Votez pentru Sănătate este o campanie de informare și implicare publică, lansată în octombrie 2016, la iniţiativa Coaliţiei „Votez pentru sănătate”, care își propune să facă din sănătate o prioritate pe agenda publică și să genereze o schimbare concretă în sistemul de sănătate.

De-a lungul anilor, Coaliția a implementat multiple activități: campanii publice, dezbateri și mese rotunde, campanie mass-media și social media, materiale de informare și a strâns alături sute de mii de oameni pentru o cauză comună: Sănătatea Românilor.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu