Mai puțin sex, menopauză mai devreme

Mai puțin sex, menopauză mai devreme
ianuarie 23 10:00 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Mai puțin sex ar putea însemna în cazul femeilor menopauză instalată mai devreme, sugerează un nou studiu care a analizat 3000 de americance timp de un deceniu.

Cercetătorii au urmărit viețile sexuale și momentul instalării menopauzei a aproape 3.000 de femei, timp de 10 ani și au constatat că cele care aveau mai puține relații sexuale aveau mai multe șanse să înceapă menopauza la o vârstă mai timpurie.

,,Concluziile studiului nostru sugerează că dacă o femeie nu are relații sexuale și nu există nicio șansă de-a avea o sarcină, atunci corpul alege să nu investească în ovulație”, a explicat Megan Arnot, primul autor al studiului, potrivit siteului WebMD.com.

O menopauză instalată mai târziu poate însemna oase mai puternice și un nivel mai bun al colesterolului. „Medicii știu de multă vreme despre multiplele beneficii survenite în urma activității sexuale continue”, a subliniat dr. Jennifer Wu, medic obstetrician ginecolog la Spitalul Lenox Hill din New York.

Mai mult, pentru stimularea dorinței sexuale a femeilor aflate la premenopauză există și tratament medicamentos, în condițiile în care tulburarea dorinței sexuale hipoactive afectează în jur de 6 milioane de femei din SUA.

În studiu, grupul lui Arnot a analizat datele femeilor care au fost intervievate pentru prima dată la vârsta de 45 de ani în 1996-1997. Niciuna nu intrase încă în menopauză, dar 46% au început să aibă simptome „perimenopauză”, cum ar fi modificări ale ciclului lor menstrual și bufeuri. 54% nu au avut semne de perimenopauză. Pe parcursul a mai mult de 10 ani de urmărire, 45% dintre femei au intrat la menopauză naturală, vârsta medie de debut fiind de 52 de ani.

Studiul nu a putut dovedi cauza și efectul, dar a reliefat că în comparație cu femeile care au făcut sex mai puțin de o dată pe lună, cele care au făcut sex săptămânal aveau un procent cu 28% mai scăzut să intre la menopauză mai devreme.

Descoperirile cercetătorilor se potrivesc cu ceea ce antropologii au numit „Ipoteza bunicii”, care sugerează că menopauza a evoluat inițial la oameni pentru a reduce conflictul de reproducere între generații diferite de femei. Dr. Mitchell Kramer, specialist în obstetrică și ginecologie la Spitalul Huntington din Northwell Health din Huntington, N.Y, a menționat că studiile anterioare au descoperit că femeile căsătorite tind să intre în menopauză mai târziu decât femeile singure.

O teorie care explică această tendință este aceea că femeile căsătorite ar putea avea relații sexuale mai frecvente.

„Toate femeile vor experimenta în cele din urmă încetarea menstruației și vor intra în menopauză, însă frecvența crescută a activității sexuale influențează într-un fel sistemul de reproducere întârziind modificările care survin la instalarea menopauzei”, a spus Kramer.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu