Majoritatea americanilor cu demenţă nu sunt diagnosticaţi, atrag atenţia cercetătorii în urma unui sondaj efectuat la nivel naţional la aproximativ 6 milioane de oameni în vârstă de peste 65 de ani. 91% dintre persoanele cu tulburări cognitive în concordanţă cu demenţa nu au un diagnostic medical formal de demenţă sau boala Alzheimer.
,,Când alte persoane (în general, membrii familiei) au răspuns la sondaj, rata a scăzut la aproximativ 75%, ceea ce este încă semnificativ”, a spus Sheria Robinson-Lane co-autoarea studiului, gerontolog la Şcoala de Nursing a Universităţii din Michigan, în Ann Arbor.
Rezultatele au arătat că bărbaţii (99,7%) au fost mai predispuşi să nu raporteze niciun diagnostic decât femeile (90,2%), iar cei care nu au absolvit liceul au avut o rată estimată mai mare (93,5%) decât cei care aveau cel puţin studii liceale (91%). Învăţământul superior este adesea asociat cu un acces mai mare la resurse care afectează atât riscul de demenţă, cât şi progresia bolii. Există, de asemenea, dovezi că nivelul de educaţie poate afecta rezultatele testelor de gândire şi de memorie („cognitive”).
Ratele de non-diagnostic variază în funcţie de rasă, sex şi educaţie. De exemplu, vârstnicii negri au avut o rată mai mare (93%) decât alte grupuri rasiale, potrivit raportului publicat pe în Journal of Alzheimer's Disease.
„Există o mare diferenţă în tratamentul şi diagnosticul demenţei în rândul adulţilor de culoare, care sunt adesea diagnosticaţi mult mai târziu în traiectoria bolii în comparaţie cu alte grupuri rasiale şi etnice”, a declarat Robinson-Lane.
Persoanele cu demenţă prezintă un risc mai mare de spitalizare şi deces pentru COVID-19. COVID-19 provoacă, de asemenea, efecte neurologice de lungă durată la unii oameni, probabil crescând riscul lor de demenţă. Deci, cu atât mai mult în contextul COVID, screening-ul pentru demenţă ar trebui să facă parte din rutina vizitelor anuale medicale pentru adulţii în vârstă.
Demenţa creste riscul de a face o formă severă de Covid-19, este concluzia unui studiu derulat pe scară largă. Mai mult, oamenii de ştiinţă au descoperit că şi persoanele care au ,,gena demenţei”, dar nu au boala, prezintă un risc dublu de a dezvolta Covid-19.
Un alt studiu realizat de cercetători de la Universitatea Oxford a reliefat că 2% dintre cei care au avut forme severe de Covid-19 şi au fost internaţi la terapie intensivă au fost diagnosticaţi cu demenţă după externare.