Articol susținut de Sanador -
Managementul medical modern al obezității

<div class="supratitlu">Articol susținut de Sanador -</div>Managementul medical modern al obezității
martie 04 17:46 2022 Timp citire articol: 6 minut(e)

Obezitatea este o boală metabolică cronică, cu etiopatogenie plurifactorială și cu un răsunet clinic important, care a devenit o problemă globală de sănătate publică date fiind prevalența în creștere și riscurile mari pentru sănătate ale complicațiilor obezității.

Obezitatea este consecința unui dezechilibru energetic al organismului, între aportul alimentar crescut (aport caloric ridicat) și consumul energetic scăzut (sedentarism, lipsa activităților fizice, metabolism bazal redus).

Consecințele obezității sunt deosebit de grave pentru calitatea vieții și longevitatea pacienților, obezitatea provocând multiple dezechilibre metabolice și cauzând o gamă largă de patologii, precum: hipertensiune arterială, dislipidemie, steatotohepatite, diabet zaharat, apnee în somn, afecțiuni cardiovasculare grave, artrită, insuficiență venoasă cronică etc.

Ziua mondială a obezității este marcată anual la 4 martie și este dedicată conștientizării problemelor de sănătate cauzate și asociate cu obezitatea.

Clasificarea obezității

Principalul criteriu de definire a obezității se bazează pe valoarea indicelui de masă corporală (IMC), care reprezintă raportul dintre masa și suprafața corporală:

 • IMC între 25 și 29,99 – supraponderalitate;
 • IMC între 30 și 39,99 – obezitate;
 • IMC peste 40: obezitate morbidă.

Indicele de masă corporală se completează cu alte măsurători, precum circumferința taliei, valoarea tensiunii arteriale și nivelul de colesterol din sânge, pentru încadrarea corectă a pacientului în clasa de risc corespunzătoare.

În funcție de distribuția grăsimii corporale, obezitatea se clasifică în:

 • Obezitatea tip android, mai frecventă la bărbați, cu acumulare de grăsime corporală în partea superioară a corpului (abdominal, central). Acest tip de obezitate se asociază cu următoarele complicații medicale: hipertensiune arterială, hiperuricemie, dislipidemie, diabet zaharat etc.
 • Obezitatea de tip ginoid, mai frecventă la femei, cu distribuirea grăsimii corporale în segmentul inferior al corpului (gluteofemural). Asociază adesea boală artrozică și boală varicoasă, precum și afecțiuni cardiovasculare.

Riscurile și complicațiile medicale asociate obezității

Obezitatea poate cauza numeroase complicații severe, afectând semnificativ calitatea vieții și speranța de viață:

 • Afecțiuni cardiovasculare – hipertensiune arterială, cardiopatie ischemică.
 • Neoplazii – excesul în greutate crește incidența cancerelor. În cazul femeilor, obezitatea crește semnificativ riscul de cancer endometrial, ovarian și de col uterin, iar în rândul bărbaților crește riscul de cancer de prostată.
 • Diabet zaharat tip 2 – provocând un dezechilibru metabolic semnificativ, obezitatea crește exponențial riscul de a dezvolta diabet zaharat.
 • Afecțiuni respiratorii – apnee obstructivă în somn.
 • Tulburări endocrine – insulinorezistență, scăderea nivelului de progesteron la femei, respectiv a nivelului de testosteron la bărbați.
 • Tulburări metabolice – dislipidemie, steatoză hepatică, steatohepatite, hiperinsulinemie.

Evaluarea clinică a obezității

Fiind o patologie ce prezintă riscuri medicale deosebite, obezitatea necesită o evaluare medicală complexă înainte de alegerea strategiilor terapeutice. Astfel, evaluarea clinică se bazează pe o anamneză minuțioasă, examen fizic complet și analize de laborator.

Printre analizele de laborator necesare evaluării, se numără:

 • Glicemia;
 • Colesterolul total, HDL-colesterolul, LDL-colesterolul, trigliceridele;
 • Acidul uric;
 • Hormonii tiroidieni;
 • Transaminazele (ALT/AST);

Aceste analize se pot completa cu alte investigații, precum ecografia abdominală, ecocardiografia, investigarea apneei în somn etc.

Abordarea terapeutică în obezitate

Având în vedere că obezitatea este o boală metabolică cronică ce poate provoca complicații medicale importante, abordarea terapeutică a pacientului obez necesită o succesiune de etape în cadrul unui program dedicat pacientului metabolic. Tratamentul obezității presupune un management clinic structurat și integrat, cu strategii terapeutice eficiente, ce se adresează mecanismelor fiziopatologice implicate.

Managementul eficient al obezității include prevenirea creșterii în greutate, promovarea menținerii greutății, gestionarea comorbidităților asociate obezității și promovarea pierderii în greutate în mod realist, după evaluarea motivației pacientului.

Menținerea unei greutăți corporale adecvate este unul dintre cele mai importante moduri de menținere a stării de sănătate și de evitare a riscului de îmbolnăvire iar acest lucru se poate realiza cu ajutorul programelor de consiliere și evaluare metabolică, dedicate pacientului care suferă de obezitate. În cadrul acestor programe pacienții sunt evaluați minuțios de către o echipă multidisciplinară formată din specialiști în tratamentul și chirurgia obezității, scopul fiind evaluarea stării de sănătate, alegerea celei mai bune soluții terapeutice, scăderea ponderală și menținerea unei greutăți optime pe termen lung.

În funcție de fiecare caz în parte, recomandările specialiștilor includ o serie de soluții în vederea scăderii în greutate, ameliorării simptomatologiei unor afecțiuni asociate obezității și menținerii unei greutăți optime.

După evaluarea pacientului, specialiștii pot recomanda modificarea stilului de viață prin adoptarea unui regim alimentar hipocaloric susținut de activitate fizică zilnică, monitorizarea alimentației zilnice de către pacient printr-un jurnal de alimentație și activitate fizică, tratament medicamentos, sau intervenție chirurgicală, în funcție de caz.

Chirurgia obezității

Chirurgia bariatrică sau chirurgia obezității este indicată atunci când au eșuat toate celelalte metode încercate în vederea scăderii ponderale, precum dieta și exercițiile fizice.

Chirurgia bariatrică are indicații atunci când indexul de masă corporală este mai mare sau egal cu 40, sau este între 35 și 40 dar asociază o patologie a cărei simptomatologie și impact clinic s-ar diminua considerabil în cazul scăderii ponderale.


Intervențiile chirurgicale din cadrul chirurgiei bariatrice sunt intervenții minim invazive, efectuate laparoscopic. Acestea se clasifică în funcție de mecanism, și pot fi restrictive, malabsorbtive (alterează procesul digestiv) și mixte (induc ambele mecanisme).

Intervențiile chirurgicale restrictive limitează cantitatea de hrană ingerată și cuprind:

 • Gastric banding – o intervenție chirurgicală minim invazivă laparoscopică, ce presupune montarea unui inel gastric reglabil pe stomac, împărțindu-l în două segmente inegale, ce comunică între ele printr-un canal permis de inel. Astfel, senzația de sațietate apare după consumarea unei cantități mici de alimente.
 • Gastric sleeve – operația de „micșorare a stomacului”, o intervenție chirurgicală ce presupune rezecția ireversibilă a stomacului, aproximativ 80% din volumul său. În urma acestei intervenții, stomacul este micșorat, însă funcția rămâne neschimbată.
 • Plicatura gastrică – o intervenție chirurgicală bariatrică modernă, laparoscopică, ce presupune sutura mai multor pliuri din stomac cu fire chirurgicale neresorbabile. Rezultatul este reducerea volumului stomacului cu aproximativ 70%, fără rezecția acestuia. Astfel, se restricționează cantitatea de alimente consumată și este favorizată o scădere ponderală rapidă.

Intervențiile chirurgicale bariatrice mixte includ bypassul gastric și diversia biliopancreatică. Bypassul gastric este o intervenție chirurgicală bariatrică laparoscopică ce presupune crearea unui rezervor gastric de mici dimensiuni și suturarea acestuia de o parte a intestinului subțire (ansă jejunală), ocolind astfel 90% din stomac și o treime din intestin. Bypassul gastric duce la scădere ponderală prin mai multe mecanisme: noul stomac este micșorat și necesită o cantitate mai mică de alimente iar printr-un segment de intestin subțire nu mai trece bolul alimentar, astfel scăzând aportul de calorii și nutrienți.

Program complex de tratament al obezității, la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de o echipă integrată de specialiști în tratamentul și chirurgia obezității iar pacientul metabolic este inclus în programul de consiliere și evaluare preoperatorie, scopul fiind evaluarea stării de sănătate, alegerea celei mai bune soluții chirurgicale, scăderea ponderală, menținerea postoperatorie a unei greutăți optime pe termen lung, dar și supravegherea evoluției pacientului.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu