Mangerul Institutului Fundeni consideră că trebuie introduse amenzi pentru reclamele mincinoase la suplimentele alimentare

Mangerul Institutului Fundeni consideră că trebuie introduse amenzi pentru reclamele mincinoase la suplimentele alimentare

România are nevoie de o legislaţie care să introducă amenzi pentru reclamele mincinoase la suplimentele alimentare, consideră managerul Institutului Clinic Fundeni din Capitală, Carmen Orban.

"Eu cred în măsuri de coerciţie. Cred că suntem o generaţie de oameni needucaţi şi pe care nu îi putem educa sau nu ne putem educa decât prin măsuri de coerciţie. Atâta timp cât nimeni nu le îngrădeşte să facă aceste reclame mincinoase, nu o să putem rezolva nimic”, a afirmat Carmen Orban, citată de Agerpres.

“Eu cred că aceste reclame mincinoase trebuie amendate. În paralel cu acest lucru, cred că trebuie de la început să ne educăm copii, generaţiile, cu ce au de făcut, pentru că aceste suplimente alimentare câteodată sunt benefice, dar câteodată sunt extrem de dăunătoare", a completat medicul.

Declaraţile au fost făcute miercuri, în cadrul conferinţei "PRIA Drugs and Medicine Publicity".

La aceeaşi conferinţă, preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, Laszo Attila, a menţionat că în prezent există discuţii în Parlament privind necesitatea modificării Legii publicităţii în sensul reglementării promovării medicamentelor sau suplimentelor alimentare.

" Cred că avem şi datoria de a avea reglementările să nu ducem în eroare pe nimeni, să nu oferim informaţii greşite şi în acelaşi timp concurenţa dintre competitori să fie loială într-o piaţă", a spus senatorul.

Reprezentanţii pacienţilor consideră că publicitatea online a scăpat de sub control şi cer reglementări mai stricte.

“Este nevoie de o legislaţie foarte bine împământenită, ce este mai grav, că ele au o bază de propagandă în online care este absolut necontrolabilă de nicio autoritate din România", a afirmat preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, Radu Gănescu.

"Online se vede cel puţin pe reţele de socializare că este plin de astfel de anunţuri, de astfel de reţete, de terapii care vindecă de la diabet până la cancer sau lucruri de genul acesta pe care orice profesor sau medic din România nu ar putea să recomande. Lucrurile sunt scăpate de sub control", a mai spus el.

Anterior, consilierul prezidenţial pentru probleme de sănătate, Diana Păun, a declarat că, în prezent, controlarea veridicităţii informaţiilor prezentate în mediul online privind publicitatea la medicamente fără prescripţie şi suplimente alimentare este foarte dificilă, astfel că este nevoie de “un cadru legislativ foarte clar”.

viewscnt