Marea Britanie şi-a asigurat 60 de milioane de doze din vaccinul Sanofi/GSK împotriva Covid-19

Marea Britanie şi-a asigurat 60 de milioane de doze din vaccinul Sanofi/GSK împotriva Covid-19

Marea Britanie şi-a asigurat 60 de milioane de doze din vaccinul dezvoltat în parteneriat de grupurile farmaceutice Sanofi şi GlaxoSmithKline (GSK), care va intra în studii clinice în septembrie şi ar putea fi aprobat, dacă se va dovedi sigur şi eficient, în prima jumătate a anului viitor.

Anunţul a fost făcut de cele două grupuri farmaceutice, care au precizat că guvernul britanic a semnat un acord în această privinţă cu o valoare neprecizată.

Pentru Sanofi şi GSK este primul acord de furnizare a vaccinului anti-Covid-19 cu o ţară.  Marea Britanie este la al patrulea acord de acest tip, după cele semnate cu AstraZeneca/Universitatea Oxford (100 milioane de doze), alianţa BioNTech/Pfizer (30 milioane de doze) şi Valneva (acord de principiu pentru 60 milioane doze).

Guvernul britanic a luat decizia de a semna acorduri cu mai mulţi producători de vaccinuri deoarece nu există nicio certitudine legată de aprobarea vaccinurilor aflate în prezent în diverse faze de dezvoltare sau de testare - cele mai avansate fiind acum în studii clinice de faza a III-a.

"Este important să ne asigurăm un acces prioritar la o gamă diversă de candidaţi de vaccin pentru a creşte şansele de a primi un vaccin care funcţionează", a afirmat ministrul britanic pentru Afaceri, Energie şi Strategie Industrială, Alok Sharma, citat de Reuters.

Strategia britanică este similară celei a Statelor Unite, de a-şi asigura acces preferenţial la vaccinurile anti-Covid-19, ceea ce a stârnit îngrijorări că statele bogate vor avea acces preferenţial la vaccinuri, înaintea celor sărace.

De altfel, Sanofi şi GSK au precizat că sunt în discuţii cu Uniunea Europeană pentru un acord de furnizare de vaccinuri. Cele două grupuri speră să ajungă la un  acord prin care să livreze 300 de milioane de doze de vaccin către UE, pentru imunizarea populaţiei din cele 27 de state membre.

Sanofi este unul dintrer liderii mondiali în domeniul vaccinurilor şi lucrează în prezent la dezvoltarea a două vaccinuri pentru coronavirusul SARS-CoV-2.

Primul, dezvoltat în colaborare cu GSK, foloseşte un adjuvant al grupului britanic pentru a-i creşte eficacitatea – este vorba de un vaccin recombinant. Acest vaccin a primit finanţare de la Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) din Statele Unite pentru a accelera dezvoltarea.

Al doilea vaccin este dezvoltat în colaborare cu compania americană Translate Bio şi se bazează pe o tehnologie diferită, cunoscută sub denumirea mARN – similară celei folosite de Moderna.

Primul vaccin va intra în studii clinice în septembrie, în timp ce al doilea spre sfârşitul acestui an, potrivit estimărilor Sanofi.

viewscnt