Marinela Debu: “Închiderea spitalelor pentru a fi exclusiv Covid-19, o mare greșeală. Se distrug viețile milioanelor de bolnavi cronici”

Marinela Debu: “Închiderea spitalelor pentru a fi exclusiv Covid-19, o mare greșeală. Se distrug viețile milioanelor de bolnavi cronici”
octombrie 05 09:00 2020 Timp citire articol: 4 minut(e)

Pacienții cu boli hepatice din România fac parte din categoria bolnavilor cronici cei mai afectați de pandemia de COVID-19, având în vedere decizia autorităților de-a transforma o parte din spitale în unități sanitare dedicate exclusiv îngrijirii pacienților de COVID-19. Aproape jumătate dintre românii cu hepatite cronice au medici curanți infecționiști, care sunt în prima linie în lupta cu SARS-COV-2, prin urmare pacienții nu au mai avut acces la acești specialiști. Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO) și pacientă cu hepatită cronică, a precizat că ,,situația pacienților cu afecțiuni hepatice a devenit efectiv disperată, mai ales a celor cu hepatită B sau B plus Delta. În fiecare zi primesc apeluri disperate de la pacienți”.

Într-o postare pe pagina de facebook, Marinela Debu a descris cu ce se confruntă acești bolnavi. ,,Mă întreb de ce nu ne trezim! Soluția de închidere a spitalelor pentru a fi exclusiv COVID-19 nu este o soluție, ci în fapt o mare greșeală! Astfel se distrug viețile milioanelor de români cu boli cronice care efectiv au ajuns la disperare tot căutând să ajungă la un medic pentru problemele de sănătate pe care le au. Mai mult, pacienții care mai beneficiau de unele analize pe spitalizarea de zi au pierdut și această șansă. Este oare normal ca un protocol terapeutic să-ți impună niște analize pentru a-ți continua terapia, dar dacă nu ai bani și nu le faci să nu-ți poti lua tratamentul? Pentru care oricum trebuie să fii asigurat când e vorba de hepatita virală. Și puținele analize care se mai faceau pe spitalizarea de zi acum nu se mai fac.”

Președintele APAH-RO a precizat pentru 360medical.ro că o soluție ar fi ca analizele, necesare la evaluarea de 1 an pentru pacienții cu hepatita B, care se fac doar pe spitalizare de zi să poată fi făcute în ambulatoriu. Marinela Debu a mai spus că bolnavii care aveau medicul curant infecționist au ținut legătura prin telefon cu medicul, dar pentru evaluări au fost nevoiți să meargă în spitalele non COVID și să-și plătească analizele pentru a putea continua terapiile.

,,Pacienții cu hepatită sunt cei mai loviți”, a afirmat președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice (APAH-RO), referindu-se la faptul că anumite spitale în care se tratau acești pacienți au fost transformate în spitale COVID, inclusiv Spitalul Clinic Colentina din Capitală, unde există și secție de gastroenterologie.

Adela Cojan, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din România, e de părere că toate spitalele ar trebui să îşi organizeze circuitele pentru a primi atât pacienţi COVID-19 cât şi non-COVID.  „Având în vedere explozia de cazuri, cred că ar trebui să renunţăm la clasificarea spitalelor COVID şi non-Covid şi ar trebui să obligăm toate spitalele să primească ambele tipuri de pacienţi”, a spus Adela Cojan în cadrul videoconferinţei ZF Health and Pharma Summit’20.

Nici situația pacienților cu hepatită C (HCV) nu este mai bună. În programul Cost/volum/rezultat derulat pentru pacienții cu HCV au intrat din luna februarie până acum puțin peste 4000 de pacienți. Numărul este foarte mic, având în vedere că programul destinat hepatitei C poate cuprinde până la 17.500 persoane, iar contractul poate acoperi până la începutul lunii februarie 2021. Într-un interviu video pentru 360medical. ro Marinela Debu mărturisea că ,,anul trecut pe o perioadă asemănătoare numărul pacienților cu hepatită C incluși în tratament era dublu”.

Reprezentanta pacienților cu afecțiuni hepatice consideră că România nu a învățat nimic după șase luni de pandemie. ,,Domnule Prim Ministru nu vă gândiți oare că după această pandemie de COVID-19 s-ar putea ca România să se confrunte cel puțin cu multe epidemii care să ne coste și mai mult? Suntem pacienți cu o boală infecțioasă și înțelegem cât de grea este această criză, dar avem o teamă și mai mare pentru ceea ce va urma. Pentru că noi nu testam pentru hepatite virale în această perioadă, deși țări au testat și de hepatită în această perioadă. România ignoră locul fruntaș pe care se află și la această patologie și nu găsește soluții, deși medicii, profesioniștii în domeniu le-au dat ideile și solutiile ce pot fi aplicate!
Respect pentru toți medicii ! Ei muncesc zi de zi să ne salveze viețile și își doresc să ajute și pacienții care suferă de alte probleme de sănătate, nu doar COVID-19. Dacă însă luăm din nou astfel de decizii, ei nu ne pot ajuta”, a postat pe facebook Marinela Debu.

 

 

scrie un comentariu

2 Comentarii

Adaugă un comentariu