Medic: Medicii de familie fac validarea între 2 și 4 noaptea, doar atunci merge sistemul informatic al CNAS; la rețetele eliberate offline, farmacistul riscă să piardă banii

Medic: Medicii de familie fac validarea între 2 și 4 noaptea, doar atunci merge sistemul informatic al CNAS; la rețetele eliberate offline, farmacistul riscă să piardă banii
iulie 11 12:03 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Mulți medici de familie au ajuns să valideze datele în Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), sistemul informatic al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), noaptea după ora 2, din cauza problemelor grave de funcționare, potrivit unui medic de familie din Galați, care a menționat că, în cazul rețetelor eliberate offline. farmaciștii trebuie să își asume riscul de a pierde banii.

„De la 1 iulie sunt probleme majore. Mai mult nu merge (sistemul informatic, n.r.). Nici înainte nu funcționa corespunzător, dar acum medicii de familie fac validarea între 2 și 4 noaptea, doar atunci merge sistemul”, a declarat medicul de familie Valentin Boldea, pentru Mediafax.

“Cei care au computere performante, reușesc câteodată și ziua să valideze, e chestie de noroc să prinzi momentul în care sistemul funcționează. Sistemul este subdimensionat, nu știu la ce s-au gândit cei care l-au conceput”, a completat medicul din Galați.

Potrivit medicului, există probleme și la farmacii, unde o rețetă emisă offline de medic nu poate fi ridicată de bolnav decât dacă este asumată de farmacist, cât timp sistemul nu funcționează.

De cele mai multe ori, farmaciștii nu își asumă riscul și astfel sunt puși în pericol pacienții.

„Dacă medicul eliberează o rețetă offline, farmacistul are două opțiuni: acceptă rețeta și își asumă faptul că ar putea pierde banii de pe ea sau refuză pacientul. Din câte știu eu, numeroase farmacii nu își asumă riscul. Este o problemă pentru copii, pentru persoanele cu boli grave”, a mai spus medicul de familie.

Joi dimineață, CNAS a anunțat că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) este indisponibilă din 5 iulie, astfel că serviciile medicale și medicamentele se eliberează offline până la remedierea problemelor.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu