Medicamentul favipiravir a obținut rezultate pozitive ca tratament pentru Covid-19 într-un studiu clinic

Timp citire articol: 1 minut(e)

Medicamentul antiviral favipiravir (denumirea comercială Avigan) a obținut rezultate pozitive într-un studiu clinic de faza a III-a ca tratament pentru pacienții cu simptome ușoare sau moderate de Covid-19.

Studiul clinic a fost organizat de deținătorul autorizației de punere pe piață a medicamentului, firma japoneză Fujifilm Toyama Chemical, o subsidiară a grupului Fujifilm.

Astfel, rezultatele studiului clinic, care a inclus 156 de pacienți din Japonia, arată că persoanele tratate cu favipiravir au înregistrat o îmbunătățire a stării clinice după 11,9 zile, în medie, comparativ cu 14,7 zile în grupul pacebo.

Grupul Fujifilm a anunțat că va evalua în continuare rezultatele studiului clinic și intenționează să depună o solicitare de autorizație de punere pe piață în Japonia pentru tratamentul Covid-19 în luna octombrie.

Potrivit unor surse ministeriale citate de publicația Nikkei, medicamentul ar putea fi aprobat în japonia la o lună după depunerea solicității, printr-o procedură de urgență.

Medicamentul favipiravir/Avigan a fost dezvoltat de compania Fujifilm Toyama în 2014 și este aprobat în Japonia pentru tratamentul gripei. Favipiravir acționează asupra ARN-ului viral, împiedicând capacitatea virusului de a se replica.

Medicamentul favipiravir a fost introdus în august în protocolul de tratament pentru Covid-19 din România. În iunie, Japonia a donat României 12.200 de tablete de favipiravir pentru a fi folosite în tratamentul pacienților cu Covid-19, în cadrul unui studiu clinic internațional.

SM

Articole recente

Un vaccin împotriva Zonei Zoster și-a păstrat eficacitatea mai mult de un deceniu, potrivit datelor unui studiu avansat

Datele de la finalul unui studiu de monitorizare pe termen lung al unui vaccin împotriva zonei zoster au demonstrat o…

17 aprilie 2024 17:20

Afacerile Antibiotice Iași în creștere cu 24% în 2023, consolidează dezvoltarea companiei

Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti, în data de 17.04.2024, raportul administratorilor și opinia auditorului cu…

17 aprilie 2024 16:32

Un medicament pentru slăbit oferă beneficii și pacienților cu apnee în somn, sugerează rezultatele testelor clinice

Un medicament pentru pierderea în greutate a redus severitatea apneei de somn cu până la aproape două treimi la adulții…

17 aprilie 2024 16:05

Clarificările Ministerului Sănătății privind eliberarea de antibiotice în farmacii

În 17 ianuarie a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Sănătății nr. 63/2024, care a introdus noi reglementări pentru eliberarea…

17 aprilie 2024 15:23

Dezbaterea “Alimentația sănătoasă în unitățile de învățământ preuniversitar”, organizată de Asociația SAMAS

Asociația SAMAS și Danone România vă invită să participați la Masa Rotundă cu tema Alimentația sănătoasă în unitățile de învățământ…

17 aprilie 2024 14:11

VIDEO Oamenii de știință au identificat bacteriile care provoacă meningită la bebeluși

Un studiu de referință condus de cercetătorii de la Universitatea din Queensland (QU) a identificat principalele tipuri de bacterii E.…

17 aprilie 2024 14:07

Cercetătorii au descoperit un eveniment timpuriu al patologiei Alzheimer, înainte de moartea neuronilor

Boala Alzheimer rămâne una dintre cele mai dificile și mai răspândite maladii neurodegenerative, afectând milioane de persoane din întreaga lume.…

17 aprilie 2024 14:07

Zentiva dotează Laboratorul de Tehnologie Farmaceutică din cadrul Facultății de Inginerie Chimică și Biotehnologii București cu aparatură de ultimă generație

Grupul de companii Zentiva din România, lider în volum și valoare pe piața medicamentelor generice din România*, a încheiat un…

17 aprilie 2024 14:02

Noi cunoștințe ar putea debloca imunoterapia pentru un cancer de ochi rar și mortal

O nouă cercetare de la Universitatea din Pittsburgh (Pitt) explică de ce melanomul uveal metastatic este rezistent la imunoterapiile convenționale…

17 aprilie 2024 13:11