Medicamentul rusesc Arbidol, comercializat ilegal în România. Precizările ANMDMR

Medicamentul rusesc Arbidol, comercializat ilegal în România. Precizările ANMDMR
noiembrie 10 10:57 2021
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Medicamentul rusesc Arbidol (substanța activă umifenovir), promovat intens pe anumite site-uri ca tratament împotriva Covid-19, este comercializat ilegal în România, nefiind înregistrat nici măcar în Republica Moldova, de unde ar proveni o parte din cantitățile vândute în țara noastră. 

Miercuri, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a transmis mai multe precizări legate de medicamentul rusesc – care a făcut parte, o perioadă din 2020, din protocolul de tratament pentru Covid-19 din România, fiind ulterior înlăturat.

ANMDMR a avertizat că medicamentul Arbidol nu este autorizat în România și nu este înregistrat nici în Republica Moldova, așa cum a anunțat Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) – agenția omoloagă ANMDMR de la Chișinău.

Totuși, în Republica Moldova sunt înregistrate oficial alte două medicamente cu aceeași substanță activă (umifenovir), dar cu alte denumiri comerciale și produse în Ucraina și Bielorusia – Arbivir-Zdorovie și Arpeflu.

Cele două medicamente sunt, însă, indicate terapeutic în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, și a altor infecţii respiratorii virale acute.

În prospectul preparatelor cu conținut de umifenovir înregistrate în Republica Moldova nu există informații privind administrarea medicamentului împotriva Covid-19.

În România, medicamentul Arbidol este comercializat ilegal, deoarece legislația prevede că “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

“Referitor la unitatea de fabricație din Rusia a medicamentului Arbidol, este necesar ca aceasta să dețină o autorizație de fabricație/un certificat de bună practică de fabricație emis de o autoritate competentă din UE. Precizăm că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislația în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conțină umifenovir”,a precizat ANMDMR.

Tema medicamentelor neaprobate în România sau Uniunea Europeană și fără un lanț controlat de aprovizionare, dar promovate intens de diverse site-uri și chiar clinici, a fost subiectul emisiunii 360MEDICAL, difuzate la postul B1 TV.

“Din păcate sunt utilizate tot felul de medicamente, care se găsesc pe piața neagră – înțeleg că inclusiv favipiravir a început să intre în România pe piața neagră -, pe care oameni care nici măcar nu sunt bolnavi le cumpără și le țin în caz de nevoie sau le iau profilactic”, a declarat directorul executiv al PRIMER, dr. Dragoș Damian, în cadrul emisiunii.

  Citește mai multe despre:
  Categorii: