Medicii ar trebui să știe dacă pacienții urmează dietă ketogenică înainte de a fi supuși unui PET-CT

Medicii ar trebui să știe dacă pacienții urmează dietă ketogenică înainte de a fi supuși unui PET-CT
decembrie 25 14:44 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

Plecând de la faptul că avocado consumat regulat aduce un risc redus de boli cardiovasculare, acest fruct fiind de bază în dieta ketogenică, oamenii de știință au vrut să afle dacă acest tip de regim alimentar este în măsură să afecteze rezultatele imagistice ale pacienților în cazul uni PET -CT al creierului.

Cercetătorii australieni au confirmat ideea că pacienții care aderă la o dietă ketogenică pot prezenta o absorbție cerebrală redusă de 18F-FDG la imagistica PET. Potrivit experților implicați în analiză, acest studiu se adaugă dovezilor crescânde care sugerează că medicii ar trebui să ia notă de obiceiurile alimentare ale pacienților pe măsură ce dieta ketogenică devine mai populară.

„Mai mulți pacienți care efectuează tomografia cu emisie de pozitroni (PET) cu 18F-FDG a creierului se află în cetoză terapeutică. Având în vedere că cetonele pot acționa ca un substrat metabolic pentru creier, este relevant să înțelegem impactul cetozei asupra acestor imagini”, a explicat O. A. Bennett de la Spitalul Prince of Wales din Sydney, Australia autorul corespondent al studiului.

Folosind imagistica în cazul a 52 de indivizi care aderă la o dietă ketogenică și care au făcut PET -CT la nivelul creierului, experții au observat o asociere negativă între nivelurile de glucoză serice și absorbția 18F-FDG din întreg creierul la acești pacienți. Ei au descoperit că, pe măsură ce nivelurile de cetone serice au crescut, valorile standardizate de absorbție bazate pe greutatea corporală (SUVbw) au scăzut. Această constatare a fost observată în întregul creier.

Explicând semnificația acestor descoperiri, autorii au remarcat că „absorbția 18F-FDG asociată cu cetonele reflectă cel mai probabil o reducere reală a metabolismului glucozei de către creier, datorită utilizării preferențiale a corpilor cetonici ca substrat energetic alternativ, independent de disponibilitatea glucozei,”.

Cercetătorii australieni, conform siteului healthimaging.com,  au adăugat că atunci când SUV-urile sunt folosite pentru a diferenția între stările patologice și fiziologice, nivelurile serice de glucoză și cetone ar trebui luate în considerare la pacienții cu cetoză terapeutică.

Dieta ketogenică este bazată pe o alimentație compusă din peste 65%  grăsimi, 30% proteine și 5% glucide. În acest regim se consumă carne de toate felurile, ouă, brânză grasă, telemea, cașcaval, unt și smântână. Sunt recomandate și multe legume cu frunze verzi, care au puțini carbohidrați: spanac, salată, varză, pătrunjel, dar și nuci, semințe, și bineînțeles avocado. Trebuie evitate cerealele, cartofii, mazărea, fasolea și mierea și zahărul.

 

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu