Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat proiectul privind valoarea punctelor per capita şi pe serviciu în medicina de familie şi în ambulatoriu, ţinând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistenţă medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024. Sumele sunt semnificativ mai mici decât cele de anul trecut şi înseamnă reducerea cu 30% a finanţării pentru medicina primară. Reprezentanţii medicilor de familie au solicitat renegocierea alocărilor şi menţinerea acestora cel puţin la nivelul din 2023, iar luni au transmis noi semnale autorităţilor, avertizând că ar putea recurge la proteste şi la refuzul de a semna noi contracte cu CNAS, ceea ce înseamnă că pacienţii vor plăti din buzunar consultaţiile de la 1 februarie.
Într-o conferinţă de presă, preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (AMFB), dr. Sandra Alexiu, a vorbit despre propunerea de a nu semna noi contracte cu casa de către medicii de familie.
"Dacă nu se rezolvă acest lucru (menţinerea valorilor la nivelul actual n.r.), nu vom semna actul adiţional. Prin urmare, de la 1 februarie suntem în afara contractului cu Casa. Asta înseamnă că nu ne mai pot ameninţa nici cu controale, pentru că nu mai suntem în contract cu Casa", a afirmat dr. Alexiu.
Decizia va fi luată de către organizaţiile care reprezintă medicii de familie la nivel naţional. "Nu stabilim doar în Bucureşti şi Ilfov, este o decizie care se va lua la nivel naţional", a mai spus dr. Alexiu.
La Braşov, organizaţiile reprezentative ale medicilor de familie şi ale celor din ambulatoriile de specialitate iau în calcul declanşarea de acţiuni de protest în perioada imediat următoare, potrivit Agerpres.
"Subfinanţarea va afecta grav accesul pacienţilor la servicii, iar creşterea calităţii şi investiţiile vor fi blocate. Centrarea în continuare în mod preponderent pe serviciile spitaliceşti nu va aduce o îmbunătăţire a sănătăţii populaţiei, ci mai degrabă adâncirea crizei existente", se arată într-un comunicat transmis de Colegiul Medicilor Braşov.
CALCULELE COLEGIULUI MEDICILOR
Colegiul Medicilor a reacţionat la decizia CNAS, considerând că aceasta are consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei
“Deşi, în ansamblu, bugetul alocat Sănătăţii în 2024 este mai mare, în comparaţie cu execuţia precedentă, resursele financiare prevăzute reflectă o reducere a fondurilor disponibile pentru sectoare vitale: medicina de familie, ambulatoriul de specialitate şi stomatologie”, a comentat Colegiul Medicilor.
“Această situaţie are consecinţe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populaţiei. De asemenea, atragem atenţia că sunt încălcate obligaţiile asumate de autorităţi, în mod repetat şi în diverse forme, atât faţă de partenerii europeni, cât şi faţă de corpul medical, prin acordurile şi contractele negociate şi încheiate în anul 2023”, a completat organismul profesional.
Colegiul Medicilor a calculat că finanţarea reală se reduce cu 30% pentru medicina de familie în 2024, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate şi cu 50% pentru serviciile de stomatologie.
Scăderea finanţării are loc în condiţiile în care Strategia Naţională de Sănătate 2023-2030 vizează dezvoltarea într-un mod sustenabil a sectorului de asistenţă medicală primară, prin creşterea furnizării serviciilor preventive şi extinderea serviciilor ambulatorii de diagnostic, tratament şi monitorizare, prioritar pentru afecţiunile cu impact negativ major în mortalitate şi dizabilitate, subliniază Colegiul Medicilor.