Medicii de la Wiener Privatklinik (WPK) din Viena au realizat, în premieră în cadrul spitalului, o intervenţie complexă de reconstrucţie de tibie utilizând o proteză de titan în cazul unui băieţel din România care risca să îşi piardă un picior, a anunţat joi unitatea medicală, într-un comunicat.
Vlad, un băieţel în vârstă de un an şi patru luni din România, s-a născut cu o malformaţie congenitală a piciorului drept, neavând tibia, rotula şi oasele gleznei, potrivit spitalului austriac.
După un an de căutari a unui tratament în România, culminat cu propunerea unei soluţii radicale – amputarea membrului, părinţii băiatului s-au adresat pentru o opinie medicală spitalului Wiener Privatklinik.
“Aici, Prof. Dr. Rainer Kotz, expert recunoscut pe plan mondial în chirurgia ortopedică, i-a efectuat copilului, în premieră în cadrul spitalului, o intervenţie complexă de reconstrucţie de tibie utilizând o proteză de titan, care îi va oferi şansa de a se dezvolta normal şi a merge singur”, arată comunicatul spitalului.
Copilul avea la nivelul gambei drepte un singur os – peroneul, din cele două (tibie şi peroneu) care alcătuiesc scheletul gambei, iar acesta era deplasat şi redus în dimensiune, neputând asigura susţinerea corpului şi locomoţia.
În prima etapă a intervenţiei, Prof. Kotz a desprins acest os de ţesuturile adiacente prin trei incizii – la nivelul genunchiului, a gleznei şi a călcâiului, şi a tăiat o mică porţiune din capătul inferior al acestuia, astfel încât să îl poată muta în poziţia corectă.
“Pentru a reconstrui tibia băiatului, medicul a implantat în locul respectiv un segment recoltat din osul peroneu, de care a ataşat o proteză de titan, pentru o mai bună stabilitate. Osul transplantat va creşte odată cu dezvoltarea piciorului şi îşi va mări grosimea de patru ori, astfel că, în decus de 1 – 2 ani va putea susţine în mod independent greutatea corpului copilului”, a precizat spitalul.
Transplantul de os este considerat de specialişti o intervenţie cu grad ridicat de complexitate, fiind în mod general realizată în mai multe etape.
“În cazul baieţelului, am reusit să combinăm cele două proceduri implicate într-o singură intervenţie extinsă, efectuată cu suportul a doi medici anestezişti. Operaţia a fost un succes, copilul fiind externat”, a declarat Rainer Kotz, specialist în ortopedie, chirurgia tumorii osoase şi chirurgia coloanei vertebrale.
Medicii recomandă ca, în viitor, indiferent dacă vor fi necesare intervenţii suplimentare sau nu, băieţelul să urmeze terapii de recuperare medicală, pentru îmbunătăţirea mobilităţii.
“Rezultatul final va fi un picior sănătos, perfect capabil să susţină greutatea corpului, iar o uşoară discrepanţă de lungime va putea fi compensată cu ajutorul unui pantof ortopedic”, a mai spus Kotz.
Elementul de premieră al intervenţiei l-a constituit efectuarea celor două proceduri chirurgicale într-un singur timp operator, ca urmare a unei organizări şi coordonării atente şi rapide a echipei medicale.
Costul intervenţiei a fost finanţat de Fundaţia Mereu Aproape, în cadrul campaniei medicale "Vreau să Ajut".
Recent, Wiener Privatklinik, unul dintre cele mai mari spitale private austriece, a anunţat că a tratat anul trecut peste 600 de pacienţi români, număr dublu faţă de 2016, din care 60% s-au adresat spitalului pentru terapiile inovatoare împotriva cancerului.
Wiener Privatklinik, fondată în 1871, este unul dintre cele mai mari spitale private din Austria şi printre puţinele din Europa care asigură cel mai nou tratament împotriva cancerului – imunoterapia.