Medicii din China îi tratează pe pacienții cu coronavirus cu derivate din plasmă de la cei vindecați; OMS consideră că abordarea terapeutică este una validă

Medicii din China îi tratează pe pacienții cu coronavirus cu derivate din plasmă de la cei vindecați; OMS consideră că abordarea terapeutică este una validă
februarie 18 11:58 2020 Timp citire articol: 2 minut(e)

Medicii de la un spital din Shanghai folosesc globuline hiperimune, derivate din plasma pacienților vindecați, pentru a-i trata pe pacienții cu coronavirus, rezultatele preliminare fiind încurajatoare.

Un expert al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) consideră că această abordare terapeutică este validă și poate fi testată, însă a subliniat că este nevoie de o precizie foarte mare pentru a aplica terapia de creștere a imunității la momentul potrivit.

Terapia a fost testată la o clinică publică din metropola Shanghai, unde au fost confirmate până acum 332 de cazuri de infecție cu coronavirusul Covid-19 și un deces. Dintre persoanele infectate, 184 sunt internate în spitale din Shanghai, din care 166 sunt considerate cazuri moderate, iar 18 pacienți se află în stare critică.

Centrul Clinic de Sănătate Publică din Shanghai a amenajat o secție specială în care este testată noua terapie cu globuline hiperimune și selectează persoanele vindecate după infecție care doresc să doneze plasmă pentru tratamentul celor infectați.

“Suntem optimiști că această metodă poate fi foarte eficientă pentru pacienții noștri”, a declarat Lu Hongzhou, codirector al clinicii din Shanghai, citat de Reuters.

ABORDARE VALIDĂ

Abordarea terapeutică este testată în contextul în care în prezent nu există niciun tratament aprobat oficial pentru infecția cu coronavirus, iar primul vaccin ar putea fi realizat abia peste multe luni sau chiar ani.

Globulinele hiperimune sunt realizate din plasma donatorilor cu niveluri înalte de titruri de anticorpi și sunt considerate eficiente și cu efect puternic împotriva bolilor infecțioase, inclusiv pentru turbare sau difterie, a explicat șeful programului de urgențe în domeniul sănătății publice din cadrul OMS, dr. Mike Ryan, la Geneva.

“Este un domeniu important de urmărit în continuare. Pentru că globulinele hiperimune concentrează anticorpii într-un pacient în curs de recuperare. Sistemului imunitar al pacientului al pacientului i se oferă un impuls de anticorpi pentru a-l ajuta să treacă mai repede de faza foarte dificilă”, a afirmat dr. Mike Ryan, citat de Reuters.

Expertul a explicat că globulinele hiperimune trebuie administrate exact la momentul potrivit, pentru a-i oferi pacientului un impuls imunitar, și a subliniat că terapia nu are întotdeauna succes.

“Este un domeniu foarte important și cred că deja în China încep să facă studii clinice cu această terapie. Dar reprezintă o abordare terapeutică foarte validă care poate fi încercată, mai ales că nu avem vaccinuri și nici antivirale specifice”, a mai spus dr. Ryan.

În paralel, alte echipe medicale din China testează în prezent alte terapii pentru pacienții cu coronavirus.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu