Medicii rezidenţi care vor să schimbe centrul de pregătire trebuie să depună cererile în perioada 11-25 februarie, fiind disponibile aproape 2.500 de locuri în centrele universitare

Medicii rezidenţi care vor să schimbe centrul de pregătire trebuie să depună cererile în perioada 11-25 februarie, fiind disponibile aproape 2.500 de locuri în centrele universitare

Medicii rezidenţi care vor să schimbe centrul de pregătire trebuie să depună cererile la direcţiile de sănătate publică (DSP) în perioada 11-25 februarie, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii va organiza în perioada februarie-martie prima sesiune de schimbare a centrelor de pregătire  pentru rezidenţi din  acest an. La nivel naţional sunt disponibile, în centrele universitare din ţară, 2.456 de locuri, cele mai multe în Bucureşti, Timişoara şi Cluj.

Afişarea solicitărilor aprobate se va face pe site-ul Ministerului Sănătăţii în 12 martie, iar schimbarea centrelor de pregătire va fi operaţională din 15 martie.

"Depunerea cererilor se va face la direcţiile de sănătate publică din centrele universitare în care se solicită continuarea pregătirii în perioada 11 februarie 2019-25 februarie 2019, inclusiv", a precizat vineri ministerul, într-un anunţ.

Pentru această sesiune de schimbare a centrelor de pregătire au fost stabilite şase criterii pe baza cărora se vor analiza solicitările: anul de rezidenţiat ( VII, VI…. I); unic susţinător al unui copil minor;  soţ/soţie cu loc de muncă în centrul universitar solicitat şi având în îngrijire copii; soţ/soţie cu loc de muncă în centrul universitar solicitat; locuinţă în centrul universitar solicitat sau la mai puţin de 100 km; părinţi bolnavi sau alte persoane în întreţinere în centrul universitar solicitat.

"În situaţiile în care numărul solicitărilor depăşeşte numărul de locuri anunţat, cei în cauza pot beneficia de detaşări pentru module de pregătire pentru care capacitatea de pregătire nu este depăşită", arată anunţul.

Legislaţia actuală prevede că, în vederea schimbării centrului de pregătire, rezidenţii trebuie să prezinte avizele conducerii universităţilor de medicină şi farmacie din centrele implicate, avizul direcţiei de sănătate publică şi al unui coordonator de program, respectiv director de program în specialitatea în care sunt confirmaţi, din centrul universitar în care urmează să se pregătească.

În schimb, rezidenţii în medicină de familie trebuie să prezinte doar avizul direcţiilor de sănătate publică şi al coordonatorilor de program, de plecare şi de primire.

"Rezidenţii pe post vor prezenta şi avizul unităţii sanitare cu care au încheiat contract individual de muncă pe durată nedeterminată. Toţi solicitanţii vor prezenta acte justificative privind motivele cererii", se precizează în anunţ.

Datele prezentate de minister arată că la nivel naţional sunt disponibile 2.456 de locuri în centrele universitare, din care cele mai multe (634) în Bucureşti. Capitala este urmată, în funcţie de numărul de locuri disponibile pentru rezidenţi, de Timişoara (543 locuri), Cluj  (366) şi Iaşi (203).

La polul opus, cele mai puţine locuri disponibile sunt în Arad (22), Sibiu (58), Braşov (67) şi Târgu Mureş (89).

Recent, Mnisterul Sănătăţii a propus un proiect ce prevede restricţionarea detaşării sau transferului rezidenţilor între centrele universitare de la 1 ianuarie 2019, după ce guvernul a majorat semnificativ numărul locurilor la rezidenţiat.

Iniţiatorii au motivat proiectul prin faptul că migraţia “uneori de-a dreptul exagerată” a tinerilor medici duce la supraîncărcarea principalelor centre universitare din ţară şi riscă să afecteze calitatea procesului de formare.

viewscnt