Noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), medicul chirurg Radu Zamfir, are ca obiectiv principal elaborarea unei strategii pentru creşterea numărului de donatori de organe în România.
Anunţul vine în contextul în care România se confruntă cu o criză de donatori de organe în ultimii ani. Astfel, în 2014 au existat 138 de donatori reali în România, însă numărul s-a redus aproape continuu, ajungând la 115 în 2015, 123 în 2016 şi 65 în 2017. În 2018 au fost înregistraţi circa 60 de donatori.
"Prima mea grijă este să găsim şi să elaborăm o strategie prin care să mărim numărul de donatori, fiindcă, aşa cum ştim cu toţii, creşterea numărului de donatori este echivalentă cu scăderea mortalităţii pe lista de aşteptare pentru pacienţii care au nevoie de un organ pentru transplant", a afirmat dr. Radu Zamfir.
"Discutăm de o rată scăzută de donare, consecinţă şi a faptului că este şi o rată de accept mai diminuată faţă de altă ţări, iar aceasta poate fi şi trebuie să fie rezolvată parţial, cel puţin la început, printr-o bună comunicare şi o relaţie cu spitalele care sunt acreditate pentru donarea de organe, cu coordonatorii din teritoriu şi cu centrele de donare", a completat medicul chirurg.
Noul şef al ANT consideră că România are cea mai exigentă legislaţie în materie de donare de organe din Europa.
"Acordul prezumat ţine de viitor şi de schimbarea concepţiei omului de la noi din ţară", a mai spus Zamfir.
Radu Zamfir, medic primar de chirurgie generală şi cercetător ştiinţific, a fost numit marţi de către ministrul Sănătăţii în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, în locul Ancăi Mureşan.
Dr. Radu Zamfir este cunoscut publicului din România după tragedia din Munţii Apuseni din ianuarie 2014, când un avion care transporta o echipă de medici de la Bucureşti la Oradea s-a prăbuşit. În urma accidentului au murit studenta Aura Ion şi pilotul Adrian Iovan.