O melanină sintetică pentru leziunile pielii poate calma sistemul imunitar, susține un studiu

O melanină sintetică pentru leziunile pielii poate calma sistemul imunitar, susține un studiu
noiembrie 06 15:16 2023
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Oamenii șe știință și-au imaginat o cremă de piele care să poată vindeca leziunile apărute atunci când pielea este expusă la lumina soarelui sau la toxinele din mediul înconjurător. O echipă de la universitatea americană Northwestern (NU) a dezvoltat o melanină sintetică, ce imită melanina naturală din pielea umană, care poate fi aplicată local pe pielea rănită, unde accelerează vindecarea rănilor. Efectele au loc nu doar la nivelul pielii, ci calmează și sistemul imunitar

Atunci când este aplicată sub formă de cremă, melanina sintetică biomimetică poate proteja pielea împotriva expunerii la soare și vindecă pielea rănită de daunele provocate de soare sau de arsurile chimice, au declarat cercetătorii americani.

Tehnologia funcționează prin eliminarea radicalilor liberi, care sunt produși de pielea lezată, cum este cazul într-o arsură solară.

Lăsată necontrolată, activitatea radicalilor liberi dăunează celulelor și, în cele din urmă, poate duce la îmbătrânirea pielii și la cancer de piele.

Echipa a publicat cercetarea pe 2 noiembrie în revista npj Regenerative Medicine.

Melanina la oameni și animale asigură pigmentarea pielii, a ochilor și a părului. Substanța protejează celulele împotriva daunelor provocate de soare prin creșterea pigmentării ca răspuns la lumina solară – un proces denumit în mod obișnuit bronzare.

Același pigment din piele elimină în mod natural radicalii liberi ca răspuns la poluarea dăunătoare a mediului din surse industriale și la gazele de eșapament ale automobilelor.

Expunerea feței în fiecare zi la soare predispune pielea un bombardament constant, de grad scăzut, de lumină ultravioletă. Acest lucru se înrăutățește în timpul orelor de vârf de la mijlocul zilei și în timpul sezonului de vară.

Pielea expusă la soare îmbătrânește mai repede, spun specialiștii.

În general, pielea este afectată de îmbătrânirea cronologică și a factorilor externi de mediu, inclusiv a poluării mediului.

„Toate aceste agresiuni la adresa pielii duc la apariția radicalilor liberi care provoacă inflamații și descompun colagenul”, spune coautorul lucrării, dr. Kurt Lu, profesor de dermatologie la facultatea de medicină și dermatolog la Northwestern Medicine.

Când oamenii de știință au creat nanoparticulele sintetice de melanină ei au modificat structura acesteia pentru a avea o capacitate mai mare de eliminare a radicalilor liberi.

Pielea inflamată arată radicalii liberi (verde) în interiorul pielii. ROS sunt specii reactive de oxigen, sau radicali liberi.

Melanina sintetică este capabilă să capteze mai mulți radicali pe gram în comparație cu melanina umană.

„Este ca o super melanină. Este biocompatibilă, degradabilă, netoxică și transparentă atunci când este frecată pe piele. În studiile noastre, acționează ca un burete eficient, eliminând factorii dăunători și protejând pielea”, a declarat coautorul lucrării, Nathan Gianneschi, profesor de chimie, știința și ingineria materialelor, inginerie biomedicală și farmacologie la Northwestern.

Oamenii de știință, care studiază melanina de aproape 10 ani, au testat mai întâi melanina lor sintetică ca formă de protecție solară, și apoi au testat dacă ar putea fi aplicată local după o leziune a pielii și ar putea avea un efect de vindecare asupra pielii. Se pare că funcționează exact în acest fel, spun autorii.

Ei preconizează că melanină sintetică va putea fi folosită ca stimulent al cremelor de protecție solară pentru o protecție suplimentară și ca intensificator în crema hidratantă pentru a promova repararea continuă a pielii.

Crema ar putea fi utilizată în tratarea bășicilor și rănilor deschise.

Aceste efecte se produc atât la nivelul pielii în sine, cât și la nivel sistemic în organism.

Echipa a descoperit că formularea de melanină sintetică, prin absorbția radicalilor liberi după o leziune, liniștește sistemul imunitar.

Stratul cornos, exterior, al celulelor mature ale pielii, comunică cu epiderma de dedesubt. Este stratul de suprafață, care primește semnale de la organism și din lumea exterioară. Prin calmarea inflamației distructive de la acea suprafață, organismul poate începe vindecarea în loc să devină și mai inflamat.

„Epiderma și straturile superioare sunt în comunicare cu întregul corp. Acest lucru înseamnă că stabilizarea acelor straturi superioare poate duce la un proces de vindecare activă”, scriu autorii.

Cercetările au inclus și examinarea melaninei drept colorant pentru îmbrăcăminte care ar acționa ca un absorbant pentru toxinele din mediul înconjurător, în special pentru gazul neurotoxic. Aceștia au arătat că pot vopsi o uniformă militară în negru cu melanină și că aceasta ar absorbi gazul neurotoxic.

Melanina absoarbe, de asemenea, metale grele și toxine.

„Deși poate acționa astfel în mod natural, am modificat-o pentru a optimiza absorbția acestor molecule toxice cu versiunea noastră sintetică”, spun autorii.

Oamenii de știință au finalizat recent un studiu care a demonstrat că melaninele sintetice nu sunt iritante pentru pielea umană.

Având în vedere că melanina protejează țesuturile biologice de radiațiile de înaltă energie, ei presupun că acesta ar putea fi un tratament eficient și pentru arsurile cutanate cauzate de expunerea la radiații.

În plus, această cercetare ar putea oferi, în viitor, opțiuni de tratament pentru pacienții cu cancer care fac radioterapie.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu