Menopauza și riscul de boli cardiace. Ce recomandă Asociația Americană a Inimii

Menopauza și riscul de boli cardiace. Ce recomandă Asociația Americană a Inimii
decembrie 13 09:00 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Menopauza precoce poate semnala viitoarele probleme cardiace sunt de părere oamenii de știință americani, care au constatat și că riscul de boli de inimă crește în rândul femeilor pe măsură ce se apropie de menopauză.

Samar El Khoudary profesor de epidemiologie la Universitatea din Pittsburgh în calitate de reprezentant al Asociației Americane a Inimii (AHA) a declarat că „în ultimii 20 de ani, cunoștințele noastre despre modul în care tranziția menopauzei ar putea contribui la bolile cardiovasculare au evoluat. Am acumulat date care indică în mod consecvent tranziția menopauzei ca un moment de schimbare a sănătății cardiovasculare. Important, cele mai recente orientări ale Asociației Americane a Inimii, care sunt specifice femeilor, care au fost publicate în 2011, nu includeau datele disponibile acum despre menopauză ca perioadă cu risc crescut pentru sănătatea inimii femeilor. Ca atare, există o nevoie imperioasă de a discuta despre implicațiile acesteia”.

Modificările hormonale, ale colesterolului și cele ale vaselor de sânge pe măsură ce femeile trec la menopauză pot crește riscul de a dezvolta boli de inimă. Pentru multe femei, menopauza începe la sfârșitul vârstei de 40 de ani până la mijlocul vârstei de 50 ani. În timpul menopauzei, ovarele femeilor încetează să producă estrogen. Acest lucru poate apărea și în cazul în care unei femei  i se elimină unul sau ambele ovare.

Există cercetări în curs privind modul în care terapia hormonală ar putea proteja împotriva bolilor de inimă și societățile medicale susțin utilizarea terapiei hormonale pentru anumite femei care au intrat precoce la menopauză. Declarația AHA menționează că unele simptome comune ale menopauzei – cum ar fi bufeurile, transpirațiile nocturne, depresia și problemele de somn – au fost corelate cu bolile de inimă. De asemenea, modificările care apar în timpul menopauzei, cum ar fi creșterea grăsimii abdominale și a grăsimii din jurul organelor, sunt asociate cu un risc crescut de boli de inimă și de deces prin cancer.

Nivelul colesterolului, vulnerabilitatea vasculară și anomaliile metabolice par să crească odată cu menopauză dincolo de efectele îmbătrânirii normale. În plus, doar aproximativ 7% dintre femeile la menopauză fac activitate fizică și mai puțin de 20% au în mod constant o dietă sănătoasă, potrivit AHA.

Ce femei sunt mai expuse riscului

Femeile care încep menopauza la o vârstă mai fragedă au un risc mai mare de boli de inimă, susțin experții AHA care atrag atenția asupra importanței monitorizării sănătății femeilor în timpul vârstei mijlocii și a privirii acestei etape ca o fereastră critică pentru aplicarea strategiilor de intervenție timpurie.

„Astfel, profesioniștii din domeniul sănătății pot lua în considerare o abordare agresivă, bazată pe prevenire, pentru femei în această etapă a vieții lor pentru a scădea probabilitatea apariției viitoare a unor boli cardiovasculare, precum atac de cord sau accident vascular cerebral”, a  afirmat El Khoudary conform MedicineNet.com.

Asociația Americană a Inimii  susține că pilulele cu estrogeni ar  putea încetini progresul acumulărilor de grăsimi în artere.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu