Metodă de întărire a sistemului imunitar împotriva Covid-19 bazată pe modificarea globulelor roșii din sânge

Metodă de întărire a sistemului imunitar împotriva Covid-19 bazată pe modificarea globulelor roșii din sânge
martie 14 13:37 2022
Articol scris de:
Timp citire articol: 2 minut(e)

O echipă de fizicieni, chimiști și imunologi de la Universitatea McMaster, din Canada, a reușit să reproiecteze eritrocitele (globulele roșii) din sânge să transporte agenți virali care pot declanșa în siguranță sistemul imunitar pentru a proteja organismul împotriva SARS-CoV-2, creând o metodă promițătoare de livrare a vaccinurilor.

Dezvoltarea unor strategii și tehnologii de vaccinare noi este esențială pentru controlul pandemiei și pregătirea pentru viitoarele focare, pe măsură ce coronavirusul continuă să evolueze și să dezvolte noi mutații, spun cercetătorii.

Echipa de specialiști a dezvoltat o metodă unică de vaccinare pe care au descris-o într-un articol publicat vineri de revista PLOS ONE. Conform noii abordări, membranele celulelor roșii din sânge sunt inoculate cu proteina spike a coronaviruslui, care formează apoi particule asemănătoare virusului. Particulele sunt complet inofensive și au dovedit, în studiile pe șoareci, că pot activa sistemul imunitar să producă anticorpi.

„Metodele actuale de livrare a vaccinurilor provoacă adesea reacții radicale ale sistemului imunitar și au răspunsuri de scurtă durată. Unele dintre vaccinurile dezvoltate au prezentat efecte secundare. Această platformă de livrare deschide noi posibilități pentru vaccinuri și tratamente“, spune Maikel Rheinstadter, profesor la departamentul de fizică și astronomie la McMaster, care a supervizat studiul.

Cercetătorii au descoperit că celulele pot fi încărcate cu o doză mare de proteine virale, cu efecte secundare minime, făcând noua metodă mai tolerabilă și mai eficientă decât alte opțiuni de vaccinare.

„Am dezvoltat o metodă prin care putem declanșa un răspuns imun fără utilizarea materialului genetic și am reușit să sintetizăm aceste particule într-un timp foarte scurt“, explică Sebastian Himbert, autor principal al studiului, recent absolvent de fizică și astronomie la McMaster.

Tehnologia poate fi adaptată rapid la noile vaccinuri dezvoltate pentru variante sau virusuri noi care pot apărea pe viitor.

McMaster este cunoscută pentru acest tip de cercetare creativă interdisciplinară. A fost minunat să lucrăm cu fizicieni, biologi structuraliști și imunologi pentru a proiecta o platformă de vaccinare complet diferită“, spune Dawn Bowdish, profesor de medicină la McMaster și președintele centrului de cercetare pentru îmbătrânire și imunitate din Canada, unul dintre coautorii lucrării.

Cercetătorii au raportat pentru prima dată această tehnică în 2020, atunci când au reușit să modifice celulele roșii din sânge să livreze medicamente în tot corpul, pentru a viza infecțiile și tratarea unor boli precum cancer sau Alzheimer.

„Această platformă face ca propriile noastre celule din sânge să acționeze inteligent în mai multe moduri diferite. În acest caz este un vaccin. Folosim propriile celule din interiorul corpului ca pe niște nanoroboți, care, ori de câte ori identifică o boală, declanșează lupta“, a explicat Rheinstadter.

  Citește mai multe despre:
  Categorii:
scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu