Migrenele înainte de menopauză, risc ridicat de hipertensiune arterială

Migrenele înainte de menopauză, risc ridicat de hipertensiune arterială
aprilie 25 09:00 2021 Timp citire articol: 2 minut(e)

Femeile care au migrene înainte de menopauză pot avea un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială după menopauză, este concluzia unui studiu recent publicat. Cercetarea a implicat 56.202 de femei care nu aveau hipertensiune arterială sau boli cardiovasculare la vârsta la care au intrat în menopauză. Din acest grup, 46.659 de femei nu au avut niciodată migrenă, dar 9.543 de femei au suferit de migrene. Femeile au fost urmărite până la 20 de ani. Până la sfârșitul studiului, 11.030 de femei au raportat că se confruntă cu migrenă.

12.501 femei au dezvoltat hipertensiune arterială crescută în timpul studiului. Femeile cu migrenă au dezvoltat, de asemenea, hipertensiune arterială la o vârstă mai mică decât femeile fără migrenă. Vârsta medie de diagnostic pentru femeile fără migrenă a fost de 65 de ani și pentru femeile cu migrenă a fost de 63 de ani.

„Migrena este o tulburare debilitantă, care duce adesea la mai multe dureri de cap severe pe lună și, de obicei, mai frecvent experimentată de femei decât de bărbați. Migrena este cea mai răspândită la femeile aflate înaintea menopauzei. După menopauză, mai puține femei suferă de migrene, totuși acesta crește prevalența hipertensiunii arteriale la femei. Migrena este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Prin urmare, am vrut să determinăm dacă antecedentele de migrenă sunt legate de un risc crescut de hipertensiune arterială după menopauză”, a spus prof.dr. Gianluca Severi, de la Institutul Național Francez de Sănătate și Cercetări Medicale din Paris, autorul studiului. ”

Cercetătorii au calculat riscul de a dezvolta tensiune arterială crescută utilizând ani-persoană, care reprezintă atât numărul de persoane din studiu, cât și timpul petrecut de fiecare persoană în studiu. Oamenii de știință au descoperit că femeile care au avut migrenă înainte de menopauză au avut un risc crescut de 29% de a dezvolta hipertensiune arterială după menopauză. Cercetătorii au descoperit că riscul apariției tensiunii arteriale ridicate a fost similar la femeile cu migrenă cu aură și fără.

,,Există mai multe moduri în care migrena poate fi legată de hipertensiunea arterială. Persoanele cu migrenă s-a dovedit a avea semne timpurii de rigiditate arterială. Vase mai rigide, mai mici, nu la fel de capabile să acomodeze fluxul sanguin, rezultând creșteri ale presiunii. De asemenea, este posibil ca asociațiile să fie datorate geneticii. Deoarece cercetările anterioare arată că migrena crește probabilitatea apariției evenimentelor cardiovasculare, identificarea unor factori de risc suplimentari, cum ar fi probabilitatea mai mare de hipertensiune arterială în rândul persoanelor cu migrenă, ar putea ajuta la un tratament individual sau la prevenirea hipertensiunii arteriale”, a spus Severi.

Într-un alt studiu realizat de cercetătorii canadieni și publicat în ”International Journal of Genetic Psychiatry” ce a inclus 679 de adulți cu vârsta de peste 65 de ani, migrenele au reprezentat un factor de risc semnificativ pentru demență, inclusiv pentru boala Alzheimer.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu