Ministerul Sănătăţii a anunţat luni că a închis o clinică privată şi a suspendat activitatea altor trei clinici medicale, după verificări legate de activitatea falsului medic italian Matteo Politi.
Astfel, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) a anunţat Ministerul Sănătăţii că a verificat 10 unităţi sanitare private din Capitală, după apariţia informaţiilor privind activitatea falsului medic Matteo Politi în aceste structuri, dar şi a informaţiilor primite la numărul de telefon pus la dispoziţie.
"Conform raportului preliminar, inspectorii DSPMB au decis închiderea uneia dintre aceste clinici medicale, au emis decizii de suspendare a activităţii pentru alte 3 clinici medicale şi au aplicat sancţini contravenţionale în valoare de 72.200 de lei", a precizat ministerul.
Mai mult, inspectorii sanitari au constatat că în cazul a două dintre adresele la care figurau clinici medicale nu se desfăşura activitate medicală, una dintre unităţi fiind în reamenajare, iar în cadrul celeilalte desfăşurându-se activităţi de import-export (comerţ cu ridicata de produse farmaceutice), potrivit ministerului.
"La data controlului, într-una dintre clinici nu s-a putut face dovada autorizaţiei sanitare de funcţionare, nu era asigurat grupul sanitar pentru personal şi nici iluminatul natural", arată instituţia.
"În cazul clinicii care a fost închisă, unitatea acorda consultaţii medicale deşi avea emisă Decizia de Suspendare a Activităţii nr. 36/02.09.2018, încă din luna septembrie a anului 2018, iar la una dintre cele 10 clinici verificările sunt în curs de desfăşurare, ele nefiind finalizate", a completat ministerul.
În perioada următoare, inspectorii sanitari vor continua verificările şi la alte unităţi de acest tip.
Sancţiunile financiare şi cele de închidere sau suspendare a activităţii au fost acordate după ce au fost înregistrate mai multe nereguli, între care nerespectarea structurii spaţial-funcţionale, prezentarea documentelor medicale pentru consultaţiile medicale efectuate de Matteo Politi, fără documente care să certifice calitatea de medic, precum şi lipsa dotării minime obligatorii pentru Cabinetul de Chirurgie Plastică, Estetică şi Microchirurgie Reparatorie.
De asemenea, au fost constatate, în urma verificărilor, nerespectarea ritmului de evacuare a deşeurilor medicale periculoase, identificarea de produse medicamentoase cu termen de valabilitate depăşit, lipsa din dotarea unităţiilor a produselor biocide specifice dezinfecţiei mâinilor personalului şi instrumentarului, lipsa dispozitivului de termosudare a ambalajelor hârtie-plastic, lipsa evidenţei activităţii de sterilizare şi a personalului calificat pentru această activitate şi neefectuarea verificării tehnice a aparaturii de sterilizare.
Inspectorii DSP au descoperit şi materiale sanitare şi produse medicamentoase cu termen de valabilitate expirat şi lipsa grafice zilnice orare cu operaţiunile de curăţenie sau dezinfecţie efectuate pentru fiecare încăpere şi între intervenţii.
Alte abateri sesizate au fost nerespectarea structurii autorizate (sala recoltări probe biologice a fost transformată în depozit, lipsa vestiar/garderobă pacienţi), nerespectarea de către personal a precauţiunilor universale, protocoalele şi procedurile de lucru, precum şi identificarea, în sala de operaţii, de instrumentar şi material moale nesterile (cu termen de valabilitate depăşit).
O anchetă publicată recent de Libertatea.ro arată că un italian care a apelat la o falsă identitate a făcut mai multe operaţii la clinici private din România, deşi nu are studii de medicină, în baza unui aviz emis de direcţia de sănătate publică a municipiului Bucureşti (DSPMB), aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Italianul Matteo Politi a operat sub o identitate falsă, pretinzând că îl cheamă Matthew Mode şi este un chirurg englez cu studii la Johns Hopkins University School of Medicine din Statele Unite.
Matteo Politi este un italian din Veneţia cu doar opt clase absolvite, care a primit o sentinţă de un an şi jumătate de închisoare cu suspendare în Italia, după ce a minţit că este medic.
Începând din martie 2018, Matthew Mode a operat în mai multe clinici din Bucureşti. Falsul medic a fost descoperit de Colegiul Medicilor din România, care a făcut plângere la parchet.
Ulterior, DSPMB a admis că un funcţionar de la Biroul de Informatică şi Biostatistică Medicală i-a eliberat falsului chirurg italian Matteo Politi un cod de parafă în 23 martie 2018.
Până la finalizarea anchetei, funcţionarul public respectiv a fost mutat disciplinar în cadrul altui compartiment.
Luni, Ministerul Sănătăţii a precizat că DSPMB a depus plângere penală împotriva angajaţilor care au întocmit şi verificat codurile de parafă.
De asemenea, instituţia a dispus un control la nivelul Biroului de Informatică şi Biostatistică Medicală, pentru verificarea tuturor codurilor de parafă eliberate în cursul anului 2018.