Ministerul Sănătății a introdus testarea pentru noul coronavirus în programul național de boli transmisibile; testul RT-PCR, decontat cu 200 lei

Ministerul Sănătății a introdus testarea pentru noul coronavirus în programul național de boli transmisibile; testul RT-PCR, decontat cu 200 lei
martie 12 12:07 2020
Articol scris de:
Timp citire articol: 3 minut(e)

Ministerul Sănătății a introdus activitățile pentru identificarea coronavirusului SARS-CoV-2, care provoacă boala Covid-19, în programul național de boli transmisibile, iar testul RT-PCR, care poate fi realizat la 10 unități sanitare din țară, este decontat cu 200 lei în cadrul acestui program.

Astfel, un ordin al ministrului Sănătății (nr. 204/2020) stabilește bugetul alocat programelor naționale de sănătate publică în anul 2020 și în primul trimestru al anului.

În total, bugetul alocat programelor naționale de sănătate publică este de 802,6 milioane lei în anul 2020, în ușoară scădere față de nivelul alocat pentru 2019, din care o sumă de 572,2 milioane lei este alocată la “acțiuni centralizate nerepartizate” – un fond ce poate fi utilizat în acțiunile desfășurate pentru combaterea epidemiei de coronavirus.

Pentru primul trimestru din 2020, bugetul total al programelor naționale de sănătate publică este fixat la 150 milioane lei, din care 112,8 milioane lei pentru programul național pentru boli transmisibile și 22,2 milioane lei pentru programul național de boli netransmisibile, celelalte programe având bugete mult mai mici.

BUGET PENTRU COVID-19

Noul ordin introduce, în programul național de boli transmisibile, la subprogramul de supraveghere și control al bolilor transmisibile proiritare, un nou punct: “activități desfășurate la nivelul unităților de specialitate pentru identificarea virusului 2019-nCOV”, cu un capitol bugetar pentru “testarea de laborator prin metoda RT-PCR a persoanelor asimptomatice expuse riscului de contaminare cu virusul 2019-nCOV, precum și a persoanelor simptomatice”.

Actul normativ stabilește și indicatori de evaluare, indicând un număr de 21.000 de testări RT-PCR pentru identificarea coronavirusului, și prevede un cost mediu estimat pentru o testare RT-PCR de 200 de lei.

Indicatorii de rezultat prevăzuți sunt: indice de raportare a bolilor transmisibile de 75% pentru DSP și o pondere a persoanelor infectate cu coronavirus de minimum 1% pentru unitățile de specialitate care realizează testarea RT-PCR.

Ordinul prevede 10 unități sanitare din România care dețin în dotare echipament medical pentrue fectuarea testării RT-PCR pentru identificarea coronavirusului: Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș” București, Spitalul „Victor Babeș” București, spitalele de boli infecțioase din Brașov, Iași, Cluj, Constanța, Timișoara și Craiova și Spitalul Clinic Județean Mureș.

Programele naționale de sănătate asigură pacienților din România tratament din fonduri publice. După valoarea alocată și după numărul de pacienți, cele mai importante programe sunt cele pentru cancer, diabet și dializă.

Programele naţionale de sănătate se derulează de către Ministerul Sănătăţii (programele naţionale de sănătate publică) și de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (programele naţionale de sănătate curative), potrivit legislației în vigoare.

Termenul de aplicare a programelor naționale de sănătate aprobate pentru 2019 a fost prelungit de guvern până la 31 martie 2020, ca urmare a întârzierii bugetului pe anul acesta.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu