Ministerul Sănătății a lansat procedura pentru proiectarea Spitalului Regional din Iași, estimată la 63 milioane lei

Ministerul Sănătății a lansat procedura pentru proiectarea Spitalului Regional din Iași, estimată la 63 milioane lei
decembrie 06 12:52 2019
Articol scris de:
Timp citire articol: 4 minut(e)

Ministerul Sănătății a demarat o procedură de achiziție pentru elaborarea proiectului tehnic al Spitalului Regional din Iași și pentru asistență tehnică, estimând valoarea contractului la 63 milioane lei. Contractul de achiziție este stabilit pe o perioadă de 132 de luni și este finanțat din fonduri bugetare.

Procedura de achiziție, publicată pe Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), prevede activitățile pe care consultantul le va realiza: elaborarea proiectului tehnic de execuție și a detaliilor de execuție, precum și pregătirea tuturor documentelor care urmează a fi depuse la toate autoritățile competente şi obținerea tuturor avizelor și aprobărilor necesare menționate în Certificatul de Urbanism pus la dispoziție de către autoritatea contractantă.

De asemenea, consultantul va asigura acordarea de asistență tehnică pe toata durata de derulare a lucrărilor și până la recepția finala a lucrărilor, inclusiv prin participarea în cadrul etapelor determinante de execuție a lucrărilor în conformitate cu prevederile legale in vigoare și a cerințelor autorității contractante, potrivit Mediafax.

Totodată, acesta va elabora programul de urmărire a comportării lucrării în timp va participa la elaborarea cărții tehnice a construcție, va pregăti documentele necesare pentru aprobarea investiției conform Legii 500/2002 cu modificările și completările ulterioare și se va deplasa la sediul autorității contractante sau șantierul construcției ori de câte ori contextul o impune sau dacă primește o solicitare în acest sens de la autoritatea contractantă.

Contractul este realizat pe o perioadă de 132 de luni și este finanțat din fonduri bugetare, intenția de participare la procedura de achiziție fiind listată pe 6 6ecembrie 2019, arată datele publicate pe SEAP.

Termene prevăzute pentru spitalele regionale

Luna trecută, ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că realizarea spitalelor regionale din Iași, Cluj și Craiova are două faze, una de proiectare și una de execuție, proiectarea urmând să fie finalizată în 2021.

O primă fază în realizarea celor trei spitale regionale urmează să se termine în acest an, odată cu transmiterea cererilor de finanțare din fonduri europene Autorității de Management pentru Programul Operațional Regional (AMPOR).

Până acum au fost trimise cererile către AMPOR pentru spitalele regionale din Iași (în octombrie) și din Cluj (în această săptămână), urmând ca cererea pentru spitalul regional din Craiova să fie transmisă în decembrie.

Următoarea fază este semnarea contractelor de finanțare.

“În 15 decembrie se va semna primul contract de finanțare, al spitalului de la Iași, urmând la sfârșitul lui decembrie, cel târziu la începutul lui ianuarie, să se semneze [pentru] Cluj și sfârșitul lui ianuarie – începutul lui februarie pentru Craiova”, a precizat Victor Costache.

Potrivit ministrului, recomandarea Comisiei Europene a fost pentru dezvoltarea proiectelor celor trei spitale în două faze: prima fază de proiectare și a doua fază de execuție.

“Previzionăm semnarea contractelor pentru proiectare în iunie [2020] pentru Iași, în iulie pentru Cluj și în septembrie pentru Craiova, după care se va intra într-o fază de un an, conform termenelor legale, de proiectare, iar apoi faza a doua de execuție”, a menționat Victor Costache, fără a avansa un termen pentru faza de execuție.

Calendarul anunțat sugerează că faza de proiectare a celor trei spitale se va termina în perioada iunie-septembrie 2021, la un an după semnarea contractelor de proiectare.

Cum arată cele trei spitale regionale

Datele oficiale arată că viitorul spital regional din Craiova va avea o suprafață desfășurată de 165.256 mp și 807 paturi pentru îngrijirea continuă a pacienților cu boli acute, 60 locuri în UPU, 30 paturi de chirurgie de zi, 15 paturi ingrijiri medicale de zi, 20 paturi de ingrijiri oncologice de zi. Unitatea sanitară va deține 19 săli de operație.

Spre comparație, spitalul regional din Iași va avea o suprafață desfășurată de 148.885 mp, iar cel din Cluj de 151.891 mp.

Valoarea investiției pentru spitalul regional din Craiova este de 2,85 miliarde lei, mai mare decât în cazul spitalelor regionale din Iași (2,38 miliarde lei) și Cluj (2,57 miliarde lei).

Deși costă mai puțin, spitalele regionale din Iași și din Cluj sunt mai mari, potrivit indicatorilor tehnico-economici prezentanți anterior.

Astfel, Spitalul regional din Iași va avea 850 de paturi în regim de spitalizare continuă și 40 paturi pentru spitalizare de zi și 1.497 locuri de parcare auto, în timp ce spitalul din Cluj va avea 849 de paturi și 1.396 locuri de parcare.

scrie un comentariu

0 Comentarii

Adaugă un comentariu